Új úton Európa felé- SO-BAJA 2- IPA- projekt zárókonferencia Zomborban

December 20- án a zombori Megyeház dísztermében tartották az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program által finanszírozott, Zombor és Baja közötti út egy részének felújításával foglalkozó SO-BAJA 2   elnevezésű projekt zárókonferenciáját.

Az értékelésen jelen volt és szólt Kern Imre, az Építésügyi és Közlekedési Minisztérium államtitkára, Dušanka Golubović, Zombor város polgármestere, Saša Bošnjak, Zombor Város Eu- projektjeinek koordinátora.

Pribilla Attila, segédpolgármester, a projekt- time tagja a SO-BAJA 2- ről a következőket nyilatkozta:

– A Zombor és Baja közötti út egy részének felújításával foglalkozó projekt összértéke 3,7 millió euró és 12 kilométeren át szélesítettük, erősítettük meg az utat, hogy nyerges vontatók is tudjanak átmenni rajta. Mindez gyakorlatilag az első része annak, hogy megújítjuk a határátkelőt Hercegszántó és Béreg között. Távlati célunk, hogy lehetővé váljon a személyszállítás mellett a teherszállítás is. Maradt még egy 20 kilométeres szakasz, amelyet le kell aszfaltozni, ki kell szélesíteni, továbbá a határátkelőhelyet kell felújítani. A tervek már készülnek, reméljük, hogy a következő néhány évben mindez megtörténik és a határ meg Baja között is kiszélesedik az út, továbbá a Baját elkerülő út is megújul- hallottuk Pribilla Attilától.

Kern Imre államtitkár a következőket mondta:

-Ennek az útnak hatalmas jelentősége van a nyugat-bácskai körzet számára, hiszen gyakorlatilag sokkal gyorsabb lehetőséget biztosít a határátkelők megközelítésére. Két határátkelőről beszélünk, mivel Bezdánnál van Horvátország felé a határ és Magyarország felé is. Ez a program azért is került elfogadásra, hogy megnövelje a lehetőséget és a kapacitását az úti infrastruktúrának. Mindezzel elősegítjük azt, hogy a teherautók számára is megnyitható legyen a hercegszántói határátjáró. Ezzel kapcsolatban is folynak már a megbeszélések, egyeztetések, elsősorban Magyarország kormányával.  Hogyha sikerül befejeznünk az utat, egészen a határig, abban az esetben megnyílhat a határátjáró a teherforgalom számára, amely hatalmas megkönnyebbülést jelent majd az egész nyugat-bácskai körzetnek. Mindez azt is eredményezheti, hogy még több külföldi beruházó jelenik majd meg itt a környéken, hiszen könnyebb lesz az áruszállítás, gyorsabban lehet megközelíteni az áruval a határt, az Európai Uniós országokat, illetve más piacokat is- hangsúlyozta az államtitkár.

Baja város önkormányzata részéről Preininger Rozália nyilatkozott:

-Megelégedésemet szeretném kifejezni, hogy ez a projekt létrejöhetett, hiszen ebben a régióban lakva pontosan ismerjük ennek a gazdasági fontosságát. Mostanáig is több kapcsolat él, társadalmi, kulturális, de gazdasági téren nagyon fontosnak tartjuk az infrastruktúra állapotát. Örvendetesnek tartjuk, hogy az Európai Unió segít ilyen és ehhez hasonló projektekben, hogy mindez megvalósuljon, mindannyiunk életét könnyebbé és szebbé téve.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.