A halottak útját élettel megtölteni-Tóth Péter Lóránt versvándor Zomborban

A zombori Dr. Ripp Rózsa Egészségügyi Szakközépiskola első és második osztályosainak körében tartott előadást Tóth Péter Lóránt versvándor, aki a nyár folyamán A lélek útja címszavú verszarándoklat során bejárta az Erőltetett menet, vagyis Radnóti Miklós költő útját Bortól Abdáig.  

Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi tanár, versvándor Radnóti Miklós születésének 110. és halálának 75. évfordulója alkalmából gyalogos vers-zarándoklatra vállalkozott a tragikus sorsú költő és a többi ártatlanul elhurcolt bori munkaszolgálatos emlékére Bortól (az egykori Heidenau láger helyszínétől) Abdáig. A Radnóti és Latinovics-díjas versmondót tavaly Pro Cultura Hungarica-díjjal tüntették ki a magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetése és terjesztése terén végzett munkájáért.

Az ismert versvándor mesélt a fiataloknak Radnóti és a többi munkaszolgálatos meghurcoltatásáról, hallhatták a legendás Bori notesz egyes verseit. Elmondta a zarándokút során szerzett tapasztalatait. Az előadás végén a tanulók kérdéseket tettek fel, egyebek mellett azt firtatták, milyen célok vezérelték Pétert az út során és milyen érzés volt azt végigjárva elérni a célt. Tóth Péter Lóránt egyebek mellett elmondta, a sok támogató, őt útján elkísérő, Radnótira emlékező ember, gyerek, fiatal adott neki erőt az út során. Ennek, mindenkinek köszönhetően a halottak útját élettel sikerült megtölteni.

A zombori előadás a Kuckó Gyermeksarok helyi szervezésében valósult meg.

Az elmúlt időszakban a versvándor ebben a témában tartott még előadást a topolyai mezőgazdasági szakközépiskolában és a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskolában.

A Tóth Péter Lóránt Radnóti- verszarándoklatát bemutató előadássorozat támogatója a Köztársasági Elnöki Hivatal.  

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.