Ösztöndíj átadó- Kúla

Az anyaországi Rákóczi Szövetség képviselői november 20-án Kúlára látogattak és átadják az ösztöndíj-támogatásokat a magyar diákoknak akik idén első osztályba indultak a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskolában. A Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács 2013 óta közösen szervezi meg a támogatások kiosztását. A vendégeket, a kisdiákokat és szüleiket valamint Körmöczi Gyöngyi tanítónénit Valka Károly, Kúla alpolgármestere üdvözölte és megköszönte a szülőknek, hogy gyermekeik számára az anyanyelven való oktatást választották.
Gáspárdy László és Aradi Márk a Rákóczi Szövetség központi irodájából Budapestről érkezett Kúlára. Rövid felszólalásában Gáspárdy elmondta, hogy több mint 500 helyi és középiskolai szervezettel rendelkezik a Rákóczi Szövetség és több mint harminc éve azon munkálkodik, hogy összefogja a Kárpát-medencei magyar közösséget, és kifejezetten odafigyel a magyar nyelvű oktatásra is. Táborokat szerveznek, utaztatást támogatnak, központi megemlékezési programokat szerveznek, büszkék arra, hogy magyarok, a magyar nyelvet beszélik, kultúráját megélik, történelmét megtanulják és továbbadják. A Rákóczi Szövetség ösztöndíja 10 ezer forint és azért kapják meg a magyar oktatásban résztvevő első osztályos kisdiákok, mert mikor arról kellett dönteni, hogy a leendő első osztályos diák mely nyelven induljon iskolába, az állam nyelvén vagy saját ,,anyanyelvén, akkor a szülők helyes és igazolt döntést hoztak, és a második lehetőséget választották. Gáspárdy László ezeket mondta még:
,,Mi mindezt támogatjuk, együttesen azokkal a jóérzésű magánemberekkel, önkormányzatokkal, alapítványokkal, akik jószándékából kézfogást és ösztöndíjat adhatunk át a Kárpát-medencei magyar közösség kisdiákjainak.”

Kúlán hét mosolygós arcú elsős vette át az ösztöndíjat, majd azt alkalmi műsorral köszönte meg a Rákóczi Szövetség képviselőinek.

Regécz László fotói

Forrás: Kúlai magyar vagyok nevű facebook-oldal

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.