Töretlen őrzők, küzdők-80 éves az őrszállási Ady Endre Magyar Kultúregyesület

November 16- án ünnepelte 80 éves fennállását az őrszállási Ady Endre Magyar Kultúregyesület. A jeles jubileumot ünnepi műsorral és a sorrendben IV. Erzsébet Bál megtartásával ülték.

dsc_0198-10

dsc_0314-6

Az eseményen az egyik főszervező, Pekter Andrea köszöntötte a vendégeket, Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, Sutus Áront, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökét, Pelt Ilona, tartományi frakcióvezető helyettest, Jankovich Szilárd Zombor városi tanácsost, Pribilla Attila segédpolgármestert, Péter Istvánt, a VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezetének alelnökét.

dsc_0214-7

Nagy Karina, a Petőfi Sándor Program nyugat-bácskai ösztöndíjasa emlékezést olvasott fel az egyesület egykori alelnökéről, Pekter Etelkáról, aki az őrszállási közösség oszlopos tagja volt, emberként és szervezőegyéniségként is példamutató életet élt. Emlékének egy perces néma felállással adóztak.

dsc_0201-4

dsc_0191-6

dsc_0215-4

A műsor során beszámoltak az kultúregyesület nyolcvan esztendős múltjáról. Elhangzott, az egyesület 1939- ben alakult. Az alapításkor ötven tagú elnökségi tabló maradt az utókorra. Az egyesület célja a magyar kultúra és örökség gyakorlása, ápolása és átadása a következő nemzedéknek. Az egyesület tagjai ezeket a célokat ma is vezető alapelvnek tartják. A kultúregyesület tagsága évtizedeken át táncmulatságok, Katalin, Új évi és Farsangi bálok megszervezésével, színdarabok előadásával, versenyeken való részvétellel tartotta össze és éltette a falu magyarságát. A színjátszó versenyeken, különböző találkozókon való részvétel néhány említésre méltó szép eredménye például az 1952-es Gyöngyösbokréta vetélkedő negyedik helyezése, és az 1972-es Amatőr Színjátszók Országos Vetélkedőjének fináléja. Az egyesületben a múlt század ’70-es és ’80-as éveiben az amatőr színjátszás aranykorát élte. Rendszerint a színre vitt darabok vígjátékok voltak, sok szereplővel, mindig érdekes és szép díszlettel. Számos színdarabot mutattak be,  mint például a Piros bugyelláris, A falu rossza, Liliomfi, A válogatós vőlegény, Naftalin, Új rokon, Fruska, Paprikás csirke, Egérút című és még további számos színdarab, amelyet az iskolás korosztály adott elő.A kilencvenes évek elejéig az egyesületnek saját zenekarai voltak. A háború hozta körülmények közepette az egyesület működése alapvető fenntartási tevékenységre csökkent, részben a faluban uralkodó körülmények miatt, másrészt az egyesület épületének állapota miatt. 2007-ben a Nagyberuházási Alaptól pályázat útján 10,4 millió dinárt nyert az egyesület az épület felújítására. A felújított épület 2008 december 12- én ünnepélyes keretek között lett átadva. Ezáltal új lendületet kapott a további működéshez az egyesület. Jelenleg két szakcsoport működik, a Búzavirág nevű kézimunka csoport és a helyi értékmegőrző szakcsoport. Az egyesület önkéntes, jótékony munkával tartja fent magát, a tagság által. Az alapvető kiadások fedezésére szolgálnak az egyesület nagytermének bérbeadásából befolyt eszközök. Az évfordulót az immár negyedik alkalommal megszervezésre kerülő Erzsébet bállal ünnepelik meg.

dsc_0313-6

dsc_0220-3

A jubileumot mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke méltatta. Egyebek mellett elmondta, az őrszállásiak méltó módon őrzik elődeik emlékét. Nem véletlen az sem, hogy Ady Endre lett névadója a magyar kultúregyesületnek, hiszen alkotói üzenetei kapcsán (pl. Intés az őrzőkhöz című vers) párhuzam vonható a település nevével is. Az őrszállásiak töretlen őrzők, küzdők, az identitásért, művelődési értékeikért.

dsc_0212-7

A műsorban felléptek a zombori Magyar Polgári Kaszinó fiataljai, a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület néptánccsoportja és fúvószenekara, vendégszerepelt Torok Orsolya citeraművész. A mulatság hangulatáról a Nefelejts Együttes gondoskodott.

dsc_0227-10

dsc_0204-8

dsc_0207-5

dsc_0235-4

dsc_0240-9

dsc_0242-5

dsc_0262-6

dsc_0275-6

dsc_0277-4

dsc_0274-6

dsc_0288-5

dsc_0297-6

dsc_0301-3

dsc_0305-3

dsc_0319-6

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery599/

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.