A zombori Egészségház is része a krónikus betegségeket megelőző projektumnak

Dr. Úri Emese a zombori Dr. Đorđe Lazić Egészségházak igazgatója beszámolt róla, az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére Zomborban egy pilot- projekt indult. Ennek célja a nem fertőző krónikus betegségek megelőzése.

– A cukorbetegség megelőzését választottuk ki, mint égető problémát. Az alapötletünk az volt, hogy egy új szolgáltatást vezessünk be, amellyel a cukorbetegek ellenőrzése hatékonyabbá válik, jobban tudjuk követni a krónikus komplikációk megjelenését. A pilot- projektumon keresztül szlovéniai  kolléganők érkeztek képzést tartani, bemutatták az ő módszerüket, modelljüket. Ennek lényege, hogy egyetemi végzettségű nővér végzi azt a koordinációs feladatot, amely által a cukorbetegek nagyobb mértékben vannak felügyelve. Mivel nálunk nincsenek egyetemet végzett nővérek, mi főiskolát végzett nővérekkel tudtuk mindezt megvalósítani. Egy képzésen vettünk részt Mariborban és Ljubljanában és ezek után el is indítottuk a munkát. Úgy szerveztük meg, hogy a terveink szerint mintegy száz cukorbeteget fogunk begyűjteni, másfél hónap alatt- ecsetelte az igazgatónő.

Miből áll, mivel jár az adott páciens számára ez a projektum?

-A betegek vizsgálatát a kezelőorvos indítványozza, begyűjti az egészségügyi kartonból a meglévő adatokat, tehát azt, hogy milyen komplikációk észlelhetők a betegnél, egy labor beutalót ír ki neki, ahol a háromhavi cukorszintet nézzük és a zsírösszetevőket, vagyis a zsírtartalmat, az úgynevezett lipid státuszt, továbbá a vesefunkciókat. Ezzel az eredménnyel érkeznek a nővérhez, a Mirna utcai központi épületbe. A nővér ezeket az adatokat beviszi az űrlapba, amelyet erre a célra dolgoztunk ki és elvégzi a láb vizsgálatát, amely alapján információt kapunk, arról, hogy a betegnek vannak- e elváltozásai a láb finom kis idegein. Ezzel az űrlappal visszamegy az orvosához ahol a kezelőorvos már teljes, áttekinthető képet kap arról, hogy milyen szinten van a vesefunkció, a szemfunkció, a szív, az erek, az idegek. Mindez által könnyebben tudja tovább koordinálni a betegnek a kezelését. A projektum ez év december elején zárul, akkor analizáljuk le az elsődleges eredményeket. Eddig hatvan beteget néztünk át, hiszem, hogy az eredmények bebizonyítják a feltevést, hogy ez egy olyan szolgáltatás, amellyel a betegek is, az orvosok és a munkát elvégző nővérek egyaránt elégedettek lesznek és a módszer által áttekinthetőbbé válik a beteg állapota.

Biztosított a folyamatossága, lesz-e folytatása a projektumnak?

-Szerencsés momentumnak tekinthető, hogy az Egészségház megnyerte a Minisztérium által előírt vissza nem térítendő támogatást és az onnan megpályázott anyagi forrásokból tovább tudjuk folytatni mindezt a gyakorlatot. Már az eddigi eredmények alapján meg tudom jósolni, bizonyíthatóvá válik, mindez egy rendkívül járható út, tehát nem jelent megterhelést az Egészségházak számára. Nemcsak nálunk, hanem másutt is be lehet vezetni hasonlóképpen, hiszen egyértelműen többet kap a beteg és ez a legfontosabb, hogy a felhasználó elégedett legyen.

A lakosság mekkora százalékát érinti a cukorbetegség?

-Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint a lakosság 7 százaléka érintett cukorbeteg. Azt a benyomást kapjuk, hogy ez a szám ténylegesen úgy 10 százalék. Mivel Szerbiában most alakul a diabéteszes betegek regisztere, ezért pontos adatokat még mindig nem tudunk, de 7 százalék, az biztos, hogy megvan. Tudni kell azt is, hogy nem maga a cukorbetegség a veszélyes, hanem az azzal járó krónikus komplokáció, amelyet mi ezzel a projektummal időben meg tudunk állapítani és továbbkezelni minőségesebben- hallottuk dr. Úri Emesétől.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.