Női vállalkozások faluhelyen-Indul a levelendulatermesztés a határokon átnyúló együttműködési program keretében

Zombor város nyilvános pályázati felhívást tett közzé a vidéki női vállalkozások keretében; a falvakban élő nők számára a zombori önkormányzat területén a Női vállalkozások faluhelyen elnevezésű projektet az Interreg-IPA határokon átnyúló együttműködési program Magyarország–Szerbia 2014–2020 társfinanszírozza. A projektet Zombor város valósítja meg, együttműködve a Centar za proizvodnju znanja i veština újvidéki civil szervezettel, a zombori szociális központtal és a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft.-vel. A program támogatja a két országbeli szervezetek együttműködését, elősegítve a határ menti régió közös identitásának és örökségének megőrzését. A program és a projekt célja, a Magyarország és a Szerb Köztársaság határ menti régiójában élők életminőségének javítása, a gazdasági csere erősítése, illetve elősegítése. 

A projekt nyitókonferenciájára október 25- én került sor, a részvevő női vállalkozók és a projekt lebonyolítóinak közreműködésével a zombori Megyeház épületében.

dsc_0266-3

dsc_0271-5

dsc_0285-4

dsc_0286-4

dsc_0275-5

dsc_0277-3

Zombor Város nevében Antonio Ratković, Zombor Város polgármester helyettese köszöntötte a jelenlevőket, prof. dr. Šaša Bošnjak, Zombor Város Eu- projektjeinek koordinátora, Pribilla Attila segédpolgármester, a projekt- time tagja, Tamara Savović, a zombori szociális központ képviseletében, a projekt- time tagjaként, Vlatka Vidić, a Centar za proizvodnju znanja i veština civil szervezet részéről, projekt- time tagként, Szenczi Lajos, a Halasi Média stúdiófőnöke, projekt- time tag ismertette a projekt részleteit.

dsc_0308-3

dsc_0297-5

dsc_0301-2

Elhangzott, nagyon sokan vannak, akik egyedül nevelik gyerekeiket, nem dolgoznak, vagy alulfizetett munkahelyen dolgoznak, mert a gyerekkel kell lenniük, nagyon sok a rossz egzisztenciális helyzetben lévő vagy egyedülálló, illetve özvegy nő. A legtöbbjének van földterület a tulajdonában, vagy módjában áll bérelni. Nekik szeretnének segíteni a levendulatermesztés lehetőségével. Ennek a növénynek a termesztése nem igényel sok munkát, mindenfajta földterületen megterem, és nagyon keresett a belőle sajtolt, minőségi olaj. 

Az elmúlt projekt-időszakban mintegy 250 nő kapott alapinformációkat női vállalkozásokról. Azért került sor most a nyitókonferenciára, mert a jövő héten elkezdődik Magyarországon és Szerbiában is 30 000-30 000 levendulapalánta ültetése, vagyis a projekt utolsó nagy lépése. Jó az együttműködés a hölgyek között, jól működik a klaszter. Reményeik szerint a projekt további vállalkozói lépéseket is generál majd a régióban élő nők körében.

dsc_0267-6

dsc_0256-3

dsc_0255-4

dsc_0260-3Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery592/

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.