Fájdalmaink és küzdelmeink erősítenek bennünket-A temetőkápolna búcsúja volt Regőcén

Szeptember 14- én tartották a regőcei Fájdalmas Szűzanya temetőkápolna búcsúját. Az eseményre a helyiek mellett számos, a településről elszármazott regőcei hazatért, a közösség tagjai pedig a tőlük megszokott vendégszeretetről tettek ismételten tanúságot.

dsc_0213-3

dsc_0204-6Az ünnepi szentmisét a helyi plébános, ft. Egedi Antal mellett több egyházi személy is vezette, megtisztelte. Többek között ft. Szűcs Tibor, garai, bácsszentgyörgyi és vaskúti plébános, Tomaskovity Szabolcs bajai papnövendék, ft. Drobina Gábor, zombori káplán, a falu szülötte.

dsc_0194-9

dsc_0206-5

Tomaskovity Szabolcs a prédikációban egyebek mellett hangsúlyozta, az ünnep jelentőségét. A Szűzanya azon üzenetét, hogy a küzdelmek, a fájdalmaink nem feltétlenül negatív hatással lehetnek ránk, hanem azok erősíthetnek, taníthatnak is bennünket a számunkra Istentől kijelölt út során.

dsc_0190-5

dsc_0196-6

Ft. Drobina Gábor regőcei származású, minden ünnepi alkalomkor is szívesen látogat haza. A temetőkápolna búcsúval kapcsolatban a következőket mondta:

-A regőcei római katolikus templom búcsúja Urunk Mennybemenetele ünnepén van, az a nagybúcsú. A mostani, temetőkápolna búcsúja kisebb, ezzel egyúttal meghittebb is. Régebben nem volt szokás megtartani ezt az ünnepet. 2012- től, amikor felújítottuk a kápolnát, a stációkat, a temető is rendezve lett, akkor vált tradícióvá a temetőkápolna búcsújáról is megemlékezni. Őszi, közösségi ünnep is ez, amelyet a település apraja- nagyja, sőt az innen elszármazottak is hazatérve előszeretettel ülnek meg együtt. A faluból elköltözöttek különösképpen kötődnek ehhez az ünnephez, hiszen a temetőkápolna, maga a temető az a hely, amely által is elhunyt szeretetteikhez kapcsolódnak- hallottuk Drobina Gábor atyától.

dsc_0198-9

dsc_0197-8

dsc_0201-2

dsc_0218A regőcei, maroknyi, ám annál lelkesebb és ügyesebb közösség tagjai minden évben közös erőbevetéssel készülnek templomünnepeikre. Ezúttal is önkéntes munkával takarítottak a temetőben és a szentmise utáni bőséges agapé is a helyi hívek szorgalmát, áldozatosságát dicséri.

dsc_0227-7

dsc_0193-8

dsc_0225-6

dsc_0224-6Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery579/

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.