A kereszténység azt jelenti, hogy összetartozunk

Az idei Kisboldogasszony- napi ünnepen ismét többezer zarándok látogat a Mária, Keresztények Segítsége Egyházmegyei Kegyhelyre, vagyis a Doroszló-Szentkútra. Az Eucharisztia az úton levő embernek szóló ajándék témájú ünnepi zarándoklat szeptember 7- én a zarándokok érkezésével, a gyónási alkalommal, bűnbánati liturgiával, a katekézissel, az esti dicsérettel vette kezdetét. A híveket köszöntötte ft. Verebélyi Árpád főesperes, a kegyhely igazgatója. Az előesti szentmisét (ennek keretében zajlott a betegek kenetének kiszolgáltatása is) P. Böjte Csaba ofm vezette. A szentmisén jelen volt Újhelyi Nándor, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségének tagja, Jaksa Róbert, Törökkanizsa Község Tanácsának tagja, Pelt Ilona, tartományi frakcióvezető helyettes, Jankovich Szilárd, Zombor városi tanácsos, Gellér Magdolna, Zombor városi képviselő. Továbbá emelték az ünnep hangulatát a különböző lovagrendek tagjai is.

dsc_0958-2

dsc_0973-2

dsc_0963-2

dsc_0999-3dsc_0969-2

dsc_0004-4

dsc_0971

dsc_0008-10

dsc_0015-6

Böjte Csaba a prédikációban egyebek mellett kiemelte, a kereszténység összetartozást jelent, amelynek Szűz Mária és Szent József összetartozásából kell táplálkoznia, Máriás lelkülettel felvállalva életfeladatainkat, mindennapi kötelezettségeinket. Fontos dolog, nemzettársainkkal, embertársainkkal közösséget alkotva bátran szembenézni az élet kihívásaival, a keresztény értékek szellemében haladni az isteni gondviselés útján. Így fogalmazott:

,,A Szűzanyában éppen ez a szép, hogy mindig vállalja a problémákat. Az angyal, amikor köszöntötte Názáretben, akkor igent mer mondani, nem tudja, hogy mire, de vállalja a feladatot (…) Azt látom, hogy a mai ember könnyen kibújik a probléma alól (…)Ám nehéz bejutni a mennyek országába annak, aki nem vállalja a mindennapi állapotbeli kötelességét, feladatait.”

dsc_0009-8

dsc_0023-3

dsc_0021-7Az előestén zajlott még görögkatolikus liturgia, gyertyás körmenet, rózsafűzér imádság, horvát nyelvű szentmise, szentségimádás, virrasztó zsolozsma.

dsc_0955

A sok-sok, autóbusszal és személygépkocsival érkező zarándok mellett talán minden eddiginél többen jöttek gyalogosan is. A moholi hívek csoportja immár huszonhatodik éve indul el kitartóan ezen a zarándokúton. Tallósi István, nyugat-bácskai származású, évtizedek óta Svédországban élő 77 éves férfi Hercegszántóról, az ottani Mária- kegyhelyről érkezett gyalogszerrel a Doroszló-Szentkútra. Könnyeivel küszködve, a lelki elmélyülést szolgáló zarándoklatról a következőket nyilatkozta:

-Fárasztó volt, de úgy gondolom és érzem, mindig áldozatot kell hozni azért, ha az ember valamit el akar érni. Hála Istennek az egészségem is jól szolgál, meg tudtam tenni az utat. Közben több kellemes meglepetés ért, például vízzel kínáltak és még sok más, hasonló, az emberi jószándékról tanúskodó tettel találkoztam.

dsc_0959-2

dsc_0962

dsc_0019-6

dsc_0982

dsc_0978

dsc_0981-2

dsc_0972A nagybúcsú eseményeit élő adásban közvetíti a Mária Rádió és a Bonum Televízió stábja is. 

Az előesti szentmisét a magyarkanizsai Angelus kórus és egy budapesti énekkar színesítette.

dsc_0976-2Az idei nagybúcsút is a hívek önkéntes munkája előzte meg, és folyamatosan doroszlóiak, gombosiak és kupuszinaiak segédkeznek a nagybúcsú során, csaknem százan.

dsc_0993-2

dsc_0986

dsc_0961-2

dsc_0953-2

dsc_0954

dsc_0965-2Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery578/

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.