Fehér Ferencre emlékeztek Újvidéken

Július 31- én Újvidéken, a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében tartottak megemlékezést Fehér Ferenc neves vajdasági magyar költő, műfordító, publicista, a vajdasági magyar irodalom kiemelkedő egyénisége születésének 91. és halálának 30. évfordulója alkalmából.

dsc_0026-5Az Újvidéki városi köztemetőben, a költő síremlékénél a mgr. Hajnal Jenő  által összeállított emlékező gondolatokat és Fehér Ferenc örökérvényű verssorait a Zentai Magyar Kamaraszínház két művésze, Dévai Zoltán és Virág György tolmácsolta. L. Móger Tímea, doroszlói, költő, újságíró, művelődésszervező, aki egyben az emlékezés moderátora is volt, saját Fehér(-)dalát írta meg, a költőre, mint a példát és inspirációt adó, nagy elődre reflektálva.

Pribilla Attila fotói

„Az úton – immár mindig, és hisszük, az idők végezetéig – az a kisfiú mendegél rendíthetetlenül, aki kilencvenegy esztendővel ezelőtt indult el. A költő volt az a kisfiú, abban a korszakban, amikor csodálatos módon minden költészetté vált papírján, amire csak emlékezett, és amire csak ránézett. S volt is mire emlékeznie és mire néznie! A bácskai szegénysorok érzelmi és tárgyi valóságát énekelte, amiből az embervilág éppen felmerülni és kilábalni készült. …falusi kapros kertek illatát éreztük, amikor Fehér Ferenc verseit olvastuk, és a birsalmákét a szekrény tetején a parasztházak tisztaszobájában, és valóban áhítattal tartottuk arcunkat a simogató vagy csípő szelek elé – annyira meggyőztek és bűvöletükben tartottak bennünket versei. Autentikus vallomások voltak ezek a versek, és szívünkből beszélt az ifjú költő. Joggal hittük, hogy éppen az ő művével törünk be az egyetemes magyar irodalomba, és a költő neve ott volt jelképes zászlónkra írva!” (Bori Imre: „Virág miért lettél?” Híd, 1989. július–augusztus.)

dsc_0097-3Az emlékezés és a tisztelet virágait elhelyezte a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki szervezetének, az Európa Kollégium, a Magyar Szó Lapkiadó Kft., a Fórum Könyvkiadó Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a pirosi Fehér Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, a Fehér család, a doroszlói székhelyű, régió szintű Kuckó Gyermeksarok, a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület, a zombori Dunatáj Egyesülés képviselete.

dsc_0042-3

dsc_0068-5A Fehér család nevében Ács-Fehér Manda, Ács-Fehér Kinga, Ács-Fehér Flórián koszorúzott

dsc_0049-6

dsc_0050-6

dsc_0054-7

dsc_0085-6

dsc_0057-5

dsc_0061-6

dsc_0065-6

A Kuckó Gyermeksarok képviseletében L. Móger Tímea helyezte el az emlékezés virágait, a Móricz Zsigmond MME irodalmi csoportja nevében György Mária, a Dunatáj Egyesülés nevében Pelt Ilona koszorúzott. A nyugat-bácskai delegáció soraiban jelen volt még Pribilla Attila, Zombor városi segédpolgármester és Szitás Mária művelődésszervező. 

dsc_0073-4

dsc_0082-6

dsc_0088-6Pribilla Attila fotói

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery567/

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.