Egyre elterjedtebb a segítő Pető-módszer

A Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, a Magyar Nemzeti Tanács partnerségével újabb Pető- szűrés zajlott Zomborban. A szűrést Csuka Pál, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának konduktora végezte.

A szervezésről Perpauer Attila, az MNT Oktatási Bizottságának tagja, főkoordinátor a következőket nyilatkozta:

– A Magyar Nemzeti Tanács egyik kiemelt jelentőségű programja a Pető-módszer vajdasági meghonosítása. Egy komplex, egyedülálló módszerről van szó, amely a közvetlenül a családoknak segít, a központi idegrendszeri problémákkal küzdő betegeknek, gondolok itt a szklerózis multiplexre, a sztrók utáni állapotra, a Parkinson- kórban szenvedőkre, valamint az oxigén hiányos gyermekekre, akiknek életminőségén sokat tud mindez segíteni. Szeretnénk az érintetteket visszaemelni a funkcionális életbe, amelyben ők mindezt a módszeri sajátosságokat saját maguk tudják gyakorolni, felhasználni a későbbiekben. Maga a Pető-módszer egy olyan rendszerre épül, amely rehabilitálja a teljes személyiséget. Mindez azért fontos, mert visszaadja azokat a funkciókat, amelyeket a betegség folyamán elveszítettek. Zomborban már sokadszor vagyunk szűrésen, itt is szeretnénk felkutatni, felkeresni azokat az embereket, családokat, amelyek tagjai ilyen jellegű problémákkal küzdenek és lehetőség szerint segíteni nekik, itt is megszervezni majd a háromhetes kurzust. Mindez csoportterápia, ennek értelmében nekünk olyan csoportokat kell összeállítani, amelyek tagjai hasonló problémákkal küzdenek. A súlyosságától függően 4-6 fős csoportokat állítunk össze. Ma tizennyolcan jelentkeztek a szűrésre, ez rekordszám, hosszú munka van mögöttünk és előttünk. Lényeges, hogy az emberek egyre inkább felismerik ennek fontosságát és a benne rejlő fejlődési lehetőséget. A program egésze Magyarország Kormánya, a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, az MNT lebonyolításával zajlik. Köszönet illeti a zombori Magyar Polgári Kaszinót, hogy megfelelő helyszínt biztosítanak a szűrés lebonyolításához- hallottuk Perpauer Attilától.

Csuka Pál, konduktor az általános és a vajdasági tapasztalatairól a következőket mondta:

-Pető-módszer egy pedagógiai rehabilitáció, amely eléggé különbözik az összes többi rehabilitációs módszertől. Eleve csoportterápiáról van szó, csoportokban folyik a fejlesztés. Nemcsak egy tünetre, egy diagnózisra összpontosít, hanem a személyiséget megpróbálja egészében nézni. A fejlesztést nem választjuk szét mozgásra, beszédre, értelemre, szem- kéz koordinációra, hanem megpróbáljuk a feladatsorokat egyben, az egészet komplexen kezelni. Vajdaságban 2015 óta ténykedünk. Eddig Zentán volt a fejlesztések nagy része, de egyéb helyen, például Zomborban is több alkalommal rendeltünk. Megpróbáljuk összefogni a szórványterületeket, csoportokat létrehozni és fejlesztéseket végezni ezeken a területeken is.

A vajdasági tapasztalat ugyanaz, ami egész Kárpát-medencére is igaz, kevés a szakember, orvos és terapeuta is, így a gyerekek nagyon kevés fejlesztéshez tudnak hozzájutni, nem beszélve a Pető- módszerről, amely eddig nem is volt jelen ezen a tájon. Törekszünk arra, hogy a Kárpát-medencében, Magyarország Kormánya jóvoltából, segítségével meghonosíthassuk a módszert. Vajdaságban is képzések indulnak, konduktor segítő képzés is. Ezáltal könnyebb lesz majd kiépíteni az ellátó hálózatot- ecsetelte Csuka Pál.

Turkál Marianna, az MNT Oktatási Bizottságának tagja, helyi koordinátor szerint, nagy lehetőség ez a konduktív pedagógiai módszer. Ezt a tényt felismerik az érintett szülők, a reagálásuk rendkívül pozitív, várják a három hetes kurzust. Turkál Marianna helyi összekötő, szervező fogadja, várja a további jelentkezőket, érintetteket a 0691862677- es telefonszámon. Megtudtuk, Zomborban hamarosan ismét sor kerül szűrővizsgálatra.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.