,,Mindannyian vegyünk részt az európai döntéshozatalban”-Közösségi találkozó-Bezdán

A Vajdasági Magyar Szövetség közösségi találkozót tartott a bezdáni helyi közösségben. A téma, Mit kínál a magyar nemzet sok érdeklődőt vonzott a helyszínre. A lakossági fórum vendége Deli Andor FIDESZ-KDNP EU- parlamenti képviselő jelölt volt.

dsc_0274-4

Csapó Judit, a VMSZ bezdáni helyi szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

dsc_0265

dsc_0278-3

dsc_0267-4

Jankovich Szilárd, Zombor városi tanácsnok a május 26- i választások gyakorlati részére mutatott rá. Hangsúlyozta, aktivisták segítik majd a levélben szavazás módjának pontosságát.

dsc_0271-3

Deli Andor az EU-n belüli döntéshozatali folyamatokról, brüsszeli tapasztalatairól beszélt a hallgatóságnak.

Elmondta, meglátása szerint a vajdaságiak tisztában vannak a választások tétjével. Felelősséggel állnak hozzá a tényhez, a kettős állampolgárság nem csupán előnyökkel, hanem állampolgári kötelezettségekkel is jár. Az Orbán- kormánynak köszönhetően megnőtt a magyarság renoméja Európa és világszerte. Elmondható, Vajdaságban is előnyökkel jár ma magyarnak lenni, gondoljunk például a Prosperitati Alapítvány pályázataira, az itteni példaértékű gazdaságfejlesztési stratégiára.

Európa parlamenti tevékenységéről szólva Deli Andor hangsúlyozta, sokat tehettek azért, hogy a kisebbségi kérdések napirendre kerülhessenek, fontos jelentéseket sikerült elfogadtatni, továbbá a Kisebbségi védőcsomag meglétével is jelentősen sikerült javítani az állapotokon. Továbbá a szerbiai országjelentéseken keresztül a kisebbségi oktatás, a média és a részarányos foglalkoztatás terén is eszközölhettek jelentős, segítő módosításokat. Mindez az itthoni helyzetet, a VMSZ érdekérvényesítési tevékenységét is nagyban támogatta. A bővítés, vagyis Szerbia csatlakozásának ügyében elhangzott, nemcsak az objektív kritériumoknak való megfelelés, hanem a politikai akarat is sokat nyom a latban. Fontos, hogy a szomszédos, EU-s ország, Magyarország jelentősen támogatja ezt a bővítés, Szerbia csatlakozásának ügyét. Ezért is fontos a választás, hogy olyan összetétel alakuljon ki az európai parlamentben, amely előreviszi majd a nyugat-balkáni régió helyzetét. A kettős állampolgárságnak köszönhetően tehát mindannyiunknak bele lehet szállni egy európai közvitába. A képviselő jelölt úr erre buzdította is a jelenlevőket.

dsc_0279-3

A hallgatóság aktívan résztvett a fórumon, a találkozó végén kapcsolódó kérdéseket tett fel.

dsc_0270-2

dsc_0269-3Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery537/

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.