,,Mindannyiunkra szükség van”-Közösségi találkozó-BÁCSGYULAFALVA

A Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében Bácsgyulafalván, nem mindennapi, hangulatos környezetben, az EVO- Tájházban tartottak közösségi találkozót Magyar, nemzet, politika-100 év magány után témában.

dsc_0654

dsc_0649

dsc_0663Jankovich Szilárd, a VMSZ helyi szervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, a vendégeket, Sztantity Szebasztiánt, a VMSZ Ifjúsági Fórumának külügyi titkárát, aki fiatal vállalkozóként is szólt, Krizsán Vilmost, a Vajdasági Nagycsaládosok Egyesülete Szövetségének elnökét, Pelt Ilona tartományi frakcióvezető helyettest, a VMSZ körzeti szervezetének elnökét, Péter Istvánt, a VMSZ körzeti szervezetének alelnökét, a Dunatáj Egyesülés elnökét.

dsc_0665-2A Magyar, nemzet, politika-100 év magány után elnevezésű témakör vonatkozásában Sztantity Szebasztián egyebek mellett a következőket mondta:

– Úgy érzem, hogy mint közösség és mint egyének is hálásak lehetünk azért a kézért, amelyet a FIDESZ nyújtott a VMSZ és a vajdasági magyar közösségek irányába. Beszélhetünk ösztöndíjprogramról, Európa Kollégiumról, a gazdaságfejlesztési programról, a falugazdász hálózatról, illetve számos olyan programról, amelyek az irányunkban nyújtott kezet jelentik(…)Úgy tudunk erősek maradni, megmaradni, hogy a nyújtott kezet megragadjuk. Akár a FIDESZ irányából, ha nyúlik ez a kéz, de akár más nemzeti közösségek irányából, legyen szó Erdélyről, Felvidékről, Kárpátaljáról. Hogyha ezeket a kezeket megragadjuk és erősen szorítjuk, együtt tudunk közösséget vállalni a kézszorítás révén különböző nemzeti ügyekben. Együtt tudunk kiállni nemzeti ügyekben, ilyen például a mi itthoni megmaradásunk, a mi itthoni nyelvhasználatunk, az oktatási rendszerünk, de ugyanannyira nemzeti ügy az is, hogy mi kiálljunk a nemzeti lista mellett Brüsszelben, kiálljunk az mellett, hogy a szóban forgó emberek, köztük Deli Andorral, aki 11. bejutó helyen szerepel a listán, továbbra is Brüsszelben fejthessék ki áldásos tevékenységüket, kiálljunk az mellett, hogy minél többen, akik így gondolkodnak mint mi, a nemzeti értékek mentén továbbra is Brüsszelben dolgozhassanak és tudják ezeket a szövetségeket formálni, illetve kötni, amelyeket kötöttek, akár a többi közép-európai állammal is, annak érdekében, hogy a magyar nemzeti érdekek, akár itthon minálunk, akár Magyarországon vagy bárhol Európában érvényesülni tudjanak. Ehhez szükség van mindannyiunkra- fogalmazott Sztantity Szebasztián.

dsc_0659-2

dsc_0666Krizsán Vilmos ismertette a Vajdasági Nagycsaládosok Egyesülete Szövetségének tevékenységét, helyi és anyaországi jelentős szerepvállalásukat a nagycsaládok segítése, a családtámogatások és ezek ezekre irányuló tudományos kutatások terén. Hangsúlyozta továbbá a (nagy)családalapítás nemzetmegtartó jellegét és annak fontosságát, hogy a család iránti felelősségvállalást miként érdemes kiterjeszteni a közösség egészére, teljesítve példának okáért olyan szívbéli kötelességeket, mint az európai keresztény értékek melletti, szavazás általi kiállás is.

dsc_0668

dsc_0670-2A közösségi találkozó zárásaképpen Pelt Ilona a május 26- án történő európai parlamenti választások, a levélben történő szavazás gyakorlati tudnivalóit ismertette.

dsc_0650

dsc_0660

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery526/

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.