Megállíthatatlan társulat(ok)-Jubileumi ünnep keretében nyílt meg az Amatőr Színjátszók XXIV. Találkozója Kupuszinán

Április 5- én, a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színpadán ünnepélyes keretek között megnyílt a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXIV. Találkozója. A nyugat-bácskai szórványtelepülés ötödik alkalommal házigazdája a színjátszók ünnepének, találkozójának, amely a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében valósul meg.

dsc_0513-2A nyitórendezvényt egy kiállítás előzte meg, a kupuszinai műkedvelő színjátszás első 100 évét bemutató tárlatról Molnár József, Magyar Életfa Díjas rendező ajánlotta a közösség figyelmébe. Elhangzott, száz év töretlen és kitartó munkájának fényképes lenyomata a kiállítás. Az öntevékeny színjátszás képviselői, így a kupuszinai Sturcz József Színjátszó Csoport tagjai is megállíthatatlanok tevékenységük a jövőbe tart.

dsc_0510-2

dsc_0516

dsc_0523

dsc_0520-2Az ünnepélyes megnyitón köszöntötték a vendégeket, Gombár Szerénát, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulját, mgr. Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, továbbá a községi, a tartományi, tisztségviselőket, az MNT jelenlevő tagjait.

dsc_0571-2

dsc_0536-3

Gombár Szeréna konzul bejelentette a konzulátus ebben az évben is három társulatot részesít majd különdíjban. Három olyan produkciót, amely a ,,Kossuth Lajos azt üzente…” címszóval és szellemiséggel leginkább összecsengő  üzenetet közvetít.

dsc_0542Gondi Martina, a VMMI igazgatója és Sutus Áron, a VMMSZ elnöke ünnepélyesen megköszönte Molnár József rendező, a Sturcz József Színjátszó Csoport körében kifejtett több évtizedes áldozatos munkáját.

dsc_0551

Mgr. Hajnal Jenő fesztiválnyitó beszédében egyebek mellett hangsúlyozta: ,,Útközben vagyunk, és ennek az útnak egy újabb szép, jubileumi eseménye kezdődik el a mai nappal, hiszen a délvidéki öntevékeny magyar színjátszás legszebb ünnepére gyűltünk ismét össze, hogy együtt, közösen, közönségként megcsodáljuk egy-egy társulat életében a fellendülés és a kivirágzás legszebb pillanatait, vagy rácsodálkozzunk egy újabb csoport és egy újabb alkotásra kész közösségi szellem gyötrelmes és szép megteremtésére(…)Útközben vagyunk, de megállva és elrévedve egy rövid időre és szinte már magunk előtt látva a mögöttem levő üres teret, amelyet színpadnak nevezünk, épp úgy, ahogyan majd azt az előttük álló tíz napban az itt fellépő csoportok színházzá varázsolnak.”

dsc_0533-2

Toldi István, a Petőfi Sándor ME elnöke köszöntőjében a nyitóelőadás, a kupusziani Sturcz József Színjátszó Csoport Tuladunai című helyi jellegű színdarabjával kapcsolatban megjegyezte:

-Öröm számunkra, hogy kis falunk ötödször ad otthont ennek a jeles rendezvénynek. Nagy ünnep ez számunkra, kettős ünnep. A „kupuszini” színjátszás az idén 100 éves. Úgy gondolom, hogy egy százéves múltra visszatekintő csoport munkája felett nem lehet csak úgy szó nélkül elmenni.És csak úgy csendben megjegyzem, hogy a szálak összeérjenek, a mai előadás szerzője, a kupuszinai Török Péter, most lenne 100 éves. A bemutatásra kerülő darabról annyit el kell mondanom, hogy a dráma teljesen helyi témát dolgoz fel, melynek kultúrantropológiai és társadalomtörténeti üzenete van, s azóta is a tudatunkban él. Címe Tuladunai, s két hete volt a színmű ősbemutatója. Eddig más feldolgozásban még nem láthatták. A százéves jubileum méltó alkalom arra, hogy helyi szerző darabját mutassuk be- hallottuk az elnök úrtól.

dsc_0554-3

A Tuladunai című darabot Molnár József rendezte. Szereplők: Molnár Oszkár, Kiss Katalin, Tadián Viola, Limburger Georgina, Csernai Panna, Buják Mihály, Dubacz Éva, Zsivu Péter, Péter István, Rekettye Andrea, Kiss Gábor, Csorba Nándor, Tumbász Dávid, Magyar Péter, Csorba Nándor, Molnár Dávid, Koleszár Judit, Rekettye Emília, Limburger Emília, Guzsvány Jázmin, Kiss Gábor, Tadián Zsolt, Limburger Dávid. A zenei rendező mgr. Dienes László, a zenészek, mgr.Dienes László, Koleszár Nándor. A díszlet Tót Zsaklina munkája, ahogyan az ügyelés is. Technikai munkatársak: Kiss Mihály, Csernák László, Dubac Jenő, Magyar Péter, Balog Tibor. A súgók, Molnár Dénes, Kiss Katalin. Öltöztetők: Csernai Buják Szilvia, Koleszár Mária, Rekettye Gyöngyi.

dsc_0557-2

dsc_0558-2

A Színjátszók Találkozójának minden előadását a művészeti szakbizottság értékelése követi. Ennek a bizottságnak tagjai az idei évben: Brestyánszki Boros Rozália, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának dramaturgja, Czajlik József, a Kassai Thália Színház igazgatója, és a kupuszinai származású Fridrik Noémi, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színművésze.

dsc_0560

dsc_0566

A találkozó szervezésében és lebonyolításában a kupuszinai közösség apraja-nagyja mellett a Dunatáj Egyesülés Nyugat-Bácska Régiófejlesztéséért civil ernyőszervezet és Nagy Karina, a Petőfi Sándor Program nyugat-bácskai ösztöndíjasa is részt vesz. A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXIV. Találkozójára ebben az évben 17 előadás nevezett be.

A Találkozó nincs Súgó nélkül: naponta megjelenik a zsűrizéseket, érdekességeket, híreket, a csapatokkal és a rendezvénnyel kapcsolatos minden fontos információt tartalmazó napi közlöny.

dsc_0570

dsc_0572

dsc_0573A rendezvény április 14-én a díjkiosztó ünnepséggel és az Újvidéki Színház vendégjátékával zárul: a nagysikerű Tom Sawyer musicalt láthatja tőlük a közönség.

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery523/

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.