Éljen a magyar szabadság, éljen a gombosi magyar

Gomboson március 14- én emlékeztek meg a forradalmi eseményekről. Hagyományosan a temetői nagykeresztnél tartottak alkalmi műsort, koszorúzási ünnepséget.

dsc_0371-3

dsc_0365-2

Ünnepi beszédet mondott Pelt Ilona, tartományi frakcióvezető helyettes, a Vajdasági Magyar Szövetség Nyugat-bácskai körzeti szervezetének elnöke. Egyebek mellett elmondta:

-A márciusi ifjak, a hősök megfogalmazták a célokat, a szabadság alapköveit tették le március idusán. Nem féltek a túlerőtől, hitük rendületlen, összefogásuk páratlan, bátrak voltak és változtattak az életükön, tették ezt a közösség javára. Ma, 171 év után rájuk emlékezünk. Akaratlanul is felmerül bennem a kérdés, hogy mi tartott meg minket, mi tartott meg minket itt, Gomboson magyarnak…? Nap, mint nap meg kellett vívni a csatákat. Volt idő, amikor a harctéren, volt idő, amikor maga a falu is harctér volt, és bizony olyan is előfordult, hogy nehezebb keresztet kellett vinni, mint amit elbírtunk, szinte belerokkantunk. A válasz a feltett kérdésre egy szó, a hit. Hitünk az, ami fenntartotta ezt a közösséget. Keresztény hitünk, amely erőt merít Istenből és azokból, akik bátrak voltak ebben a faluban és tiszta szívvel vezették ezt a közösséget. Megtartották a magyar iskolát, a templomot, a kultúrát. Mi magunk vagyunk a település hősei. Összefogással képesek vagyunk minden nehézséget leküzdeni, itt Gomboson, a Délvidék egyik végvárán(…) Meggyőződéssel mondom, ennek a közösségnek tartása van. Túl vagyunk újabb megpróbáltatásokon és biztos vagyok benne, hogy a VMSZ az egyházzal, a civil szervezetekkel együtt megerősíti ezt a falut magyarságában, hitében, közösségileg- hallottuk Pelt Ilonától.

dsc_0362-2

dsc_0367-3A nagykeresztnél a kegyelet virágait a falu civil szervezeteinek nevében elhelyezte Stepanović Julianna, Kovács Terzity Melinda és Cseperka István.

dsc_0372-4A Magyar Nemzeti Tanács és a VMSZ képviseletében Uzelac Katica, Pelt Ilona és Szlákó József koszorúzott.

dsc_0357Ft. Verebélyi Árpád főesperes megáldotta a keresztet. Az ünnepi műsorban fellépett a Hózsa Gál Gizella vezette Szent László kórus és a József Attila Általános Iskola fölsős tanulóinak egy csoportja, Huszár Izabella vezetésével. Az ünnep díszei voltak az Önkéntes Tűzoltó Testület egyenruhába öltözött tagjai.

dsc_0378-2

dsc_0356-2

dsc_0379

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery516/

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.