Szakavatott falugazdász áll a kupuszinai gazdák rendelkezésére

Kupuszina lakosságának főfoglalkozása a földművelés. Sokáig leginkább a konyhakerti termékekről volt híres a falu, melyeket az akkori Jugoszlávia nagyvárosainak piacain értékesítettek. Jól ismert terméke (volt) a külön fajtaként számontartott kupuszinai vöröshagyma. Napjainkban a gabonatermesztés és a gyümölcs- és virágtermesztés hasonló mértékben van jelen.

A tavalyi év szeptembere óta a gazdák gondos kezekben tudhatják magukat, köszönhetően a vajdasági falugazdász hálózat programjának, amelybe immár Kupuszina is bekapcsolódott. Pilin Endre falugazdász, végzettségét tekintve kertészmérnök az Apatini út 4- es szám alatt, a 6- os irodában tevékenykedve áll a gazdálkodók rendelkezésére, adminisztrációs, pályázati és visszaigénylési ügyek intézése terén. A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége által működtetett, a magyar kormány Agrárminisztériuma által támogatott programról az ifjú falugazdász nyilatkozott:

-Milyen szolgáltatásokat nyújt a falugazdász a helyi gazdák számára, illetve milyen igények mutatkoztak eddigi tevékenysége ideje alatt?

Nagy igény mutatkozik erre a szolgáltatásra. Sokan fordulnak hozzám a hazai és az anyaországi pályázatok kapcsán, de egyéb információs, kommunikációs és ügyintézési procedúrát is igyekszem megkönnyíteni a helyi gazdák számára.

Rendkívül fontos, hogy tájékoztató előadásokat szervezünk, legutóbb a Vajdasági Magyar Szövetség szakpolitikusai lakossági fórum keretében ismertették a termelőket a 2019- es évi szabályzatmódosításokról és pályázati, támogatási lehetőségekről, illetve ugyanezen előadáson belül bemutatkozott a Magyar Szó és a napilap mezőgazdasági melléklete, a Magvető. Ezenkívül a gazdák számára szervezünk különböző termékbemutatókat is. Egyszóval igyekszünk minél több olyan közösségi alkalmat teremteni, amikor a termelők, a gazdálkodók feltehetik kérdéseiket az illetékes szerveknél, illetve tájékozódhatnak a gazdasági területüket érintő aktuális lehetőségekről.

Van esély rá, hogy a jövőben a hálózat kiterjed majd Nyugat-Bácska egyéb településeire is?

-Jelenlegi feladat, hogy Kupuszinán beilleszkedjek. A tervek szerint a későbbiekben lesz bővítés is.

Amellett, hogy falugazdászként tevékenykedik saját maga is működtet gazdaságot, kertészetet…

– Így igaz.Tanulmányaimat az akkor még Corvinus elnevezésű, ma már Szent István Egyetem zentai kihelyezett tagozatának Kertészeti karán végeztem, kertészmérnökként diplomáztam. A szülőkkel és immár a saját, külön családommal együtt működtetünk egy gazdaságot. Ebből kifolyólag  gyümölcstermesztéssel, virágtermesztéssel és szántóföldi növénytermesztéssel is foglalkozom- hallottuk a szakavatott kupuszinai falugazdásztól.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.