Zombor város felhívása a levendulatermesztés iránt érdeklődő nők számára

Zombor város nyilvános pályázati felhívást tett közzé a vidéki női vállalkozások keretében, a falvakban élő nők számára a zombori önkormányzat területén a Női vállalkozások faluhelyen elnevezésű projektet az Interreg-IPA határokon átnyúló együttműködési program Magyarország-Szerbia 2014-2020 társfinanszírozza. A projektet Zombor város valósítja meg, együttműködve a Centar za proizvodnju znanja i veština újvidéki civil szervezettel, a zombori szociális központtal és a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft.- vel. A program támogatja a két országbeli szervezetek együttműködését, elősegítve a határ menti régió közös identitásának és örökségének megőrzését. A program és a projekt célja, a Magyarország és a Szerb Köztársaság határ menti régiójában élők életminőségének javítása, a gazdasági csere erősítése, illetve elősegítése. A klaszter létrehozására irányuló kapacitásépítés révén a vidéki térségekben (falvakban) élő nők társadalmi, vállalkozói szellemének növelése, a tudás átadásának innovatív modelljével párosul.

Pribilla Attila, Zombor város segédpolgármestere, a projekt-csoport tagja a részletekről a következőket nyilatkozta:

-Rájöttünk, hogy a falun élő nők szociális helyzete sokkal rosszabb mint a városban élőké. Nagyon sokan vannak, akik egyedül nevelik gyerekeiket, nem dolgoznak, vagy alulfizetett munkahelyen dolgoznak, mert a gyerekkel kell lenniük, nagyon sok a rossz egzisztenciális helyzetben lévő vagy egyedülálló, illetve özvegy nő. A legtöbbjének van földterület a tulajdonában, vagy módjában áll bérelni azt. Nekik szeretnénk segíteni a levendulatermesztés lehetőségével. Ennek a növénynek a termesztése nem igényel sok munkát, mindenfajta földterületen megterem és nagyon keresett a belőle sajtolt, minőségi olaj. A tervek szerint 60 000 növény lesz elültetve. A lényeg a tudás átadásában van, ugyanis a folytonosság szempontjából lényeges, hogy mindebből egy szociális vállalkozás nője ki magát majd. A levendulában az a jó, hogy rendkívül könnyen lehet szaporítani, a nem túlzottan termékeny talajban is gyorsan elburjánzik. A Mezőgazdasági Intézet munkatársai kimennek majd minden egyes földterületre, mintát vesznek, októberben megkezdődik az ültetés, némi gyomlálás, majd a növény mindenféle megmunkálás nélkül nől. A termesztés mindenfajta vegyszer nélkül történik, ezáltal a későbbiekben a biotermelési minősítést is elnyerheti majd a termesztés, amely nagyobb felvásárlási árat is eredményez. A helyszínen való sajtolás után marad a növényből a szalmaszerű szár, amely újrahasznosítható, brikett- tüzelőanyagként. A növény 15-17 évig él, tehát nem kell újból ültetni, folyamatos a termesztés. Eddig több mint 200 érdeklődő nő vett részt az ismertetőinken.

Pribilla Attila

A zombori önkormányzat területén található földön történhet a termesztés. Saját tulajdonú, illetve bérelt területtel rendelkező nők jelentkezését várjuk, fogadjuk. A jelentkezési határidő március 4. A nyilvános pályázati felhívás és a jelentkezési űrlap a következő linkről tölthető le: https://www.sombor.rs/aktuelnosti/javni-pozivi/nyilvanos-palyazati-felhivas-a-videki-noi-vallalkozasok-projekt-kereteben-a-falvakban-elo-nok-szamara/

Ezúton is biztatunk mindenkit, ne hagyják ki ezt a páratlan, egyszerű, de nagyszerűen ígéretes munkalehetőséget- hallottuk Pribilla Attilától.

 

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.