NYÁRBÚCSÚZTATÓ-Táborlesen

Magyar ifjúsági táborozás Macedóniában

A Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke szervezésében vajdaságiak is részt vehettek a macedóniai, kruševói Ifjúsági Táborban, ahol huszonnégy, Telecskáról, Zomborból, Bácskertesről, Szigetszentmiklósról, Skopjeból, Kočaniból, Sarajevóból érkező gyerek nyaralhatott. Az egyik kísérő pedagógus, Turkál Marianna, az MNT Oktatási Bizottságának tagja elmondta, hálával tartozik Petkovics Mártának, az MNT Végrehajtó Bizottsági tagjának a táborkísérői megbízásért, ugyanis felejthetetlen élményekben volt része, a gyerekekkel együtt. A tábor helyszínének történelmi vonatkozása van, nevezetesen, hogy több egykori kruševói család fogadott be magyar menekültet 1956- ban. Számszerűsítve, Kruševo 550 magyar embernek nyújtott menedéket akkoriban. A táborozók ellátogattak a befogadó családokhoz, illetve azok leszármazottaihoz, továbbá az ‘56- os emlékműhöz is.  

csoport-stabil

piknik

Nyelvi játék, nyelvtanulás, népdaloktatás, kézműves és kincskereső foglalkozások, továbbá ohridi meg bitolai kirándulás szerepelt a programban még. Főszervező volt Sutus József, a Magyar Ház (Teleház)- Skoplje elnöke. Foglalkozásvezetők voltak: az óbecsei Petőfi Sándor MME Szelence táncegyüttese és a Fokos Zenekar, továbbá a ludasi Szarapka Dóra és Turkál Marianna, a kincskereső foglalkozás Tadics Éva érdeme.

konyvjelzo-lanyka

tanarok

gyurma

foglalkozas

Kruševo

zaszlokA tábor támogatói: Nemzetpolitikai Államtitkárság, Bethlen Gábor Alap, Macedónia Magyar Konzulátusa,  MNT, Teleház-Skoplje, Szigetszentmiklós Önkormányzata.

Zánkai nyár- Erzsébet tábori élmények

Az anyaországi Erzsébet Táborok balatoni vakációs turnusainak keretében több doroszlói, bezdáni és kupuszinai gyerek is páratlan élményekkel gazdagodott. Az egyik nyugat-bácskai kísérőtanár, Mészáros László elmondta, az összesen résztvevő 1600 gyerek 150 fős altáborokban élvezhette a csapatjátékokat, versenyeket. Valamennyi csoportnak hat fős vezetői csapata volt, TESÓ néven. A csapatvezetést nyári munkában végző egyetemisták remekül tették a dolgukat.

evezos

lanyok-2

paintballA mindennapos kora reggeli ébresztést közös, zenés torna követte, több fajta foglalkozás közül lehetett választani. Volt kincskereső játék, sárkányhajó, sétahajó, laser tag, trambulin, íjászat, kézműves, haditechnikai park, szablyavívás, Hősök napja (rendőrség, tűzoltóság, katonaság, mentősök sátrai és foglalkozásai), fizika show, emellett minden délután strandolás. Az esti programok között szerepelt koncert, táncház, tábortűz.

hajo

harc

lanyok-seta

sarkany1

tabor-tomeg

repulos

repulos-lanyook

sarkany

Turkál Marianna és Mészáros László fotói

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery423/

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.