Kupuszina él és élni akar- bemutatták dr. Silling István új szociográfia- kötetét

Zsúfolásig megtelt a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület könyvtárterme, ahol ma, 22- én bemutatták dr. Silling István néprajzkutató, nyugalmazott egyetemi tanár A kisbíró- Kupuszina élete a hirdetések tükrében (1953-1955) című, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet gondozásában megjelent kötetét. A néprajzi szociográfia jellegű könyvet dr. Szőke Anna néprajzkutató, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnöke és Gondi Martina a VMMI igazgatója méltatta. A Petőfi Sándor ME irodalmi csoportja nevében az egybegyűlteket Csíkos Éva köszöntötte.

dsc_0189-2

dsc_0172

dsc_0176

Dr. Szőke Anna egyebek mellett elmondta, a közreadott hirdetések egy teljes gondolatfűzért indítanak el a falu sokoldalú anyagi és szellemi műveltségét illetően. A gyűjteménybe foglalt adatok egységében találjuk meg a kupuszinai emberek életmódjának fontos tényezőit. A hirdetések szövegeit a szerző betűhíven adta közre. A címadásról szólva elhangzott:

-A kisbírókról mindannyiunk fejében ott él a kép, hogy jólöltözött, egyenruha, hírt hozott a közösség számára. Kiemelkedő eseménynek számított, amikor a kisbíró dobolt: utcák kereszteződésében, a sarkokon dobolni kezdett. Személye mára feledésbe merült, de az általa kihirdetett szövegek kitűnően fejezik ki a falu életét, hű krónikásai ő a kupuszinai történelemnek- hallottuk Szőke Annától.

dsc_0183

dsc_0178

dsc_0185

Gondi Martina elmondta, a kötet tördelésszerkesztését Beszédes István végezte.

dsc_0188-4

-Nagyon szimpatikusak azok a képek, amelyek az eredeti írásmódot megörökítve, beszkennelve őrzik a a könyvben ezeket a hirdetéseket. Különleges információ, hogy anno milyen szép, gyöngybetűkkel voltak lejegyezve mindezek. Maga a helyesírás is sajátos, Kupuszinára jellemző- mondta ajánlásában az igazgatónő.

dsc_0190-2

dsc_0174

Silling István hangsúlyozta, fontos, hogy bemutassuk a falu múlt- és jelenkori értékeit, mert Kupuszina él és élni akar.

-Levéltáros koromban találtam meg ezeket a hirdetéseket. Az összegyűlt anyag sokáig a fiókban állt és kivárta sorát a megjelenéssel. Kiemelném, hogy a kötetben a vallásról is szó esik, mert bár ateista, Istentagadó világ kezdődött a szóban forgó években, nem lehetett megkerülni a vallást, a vallási életet.

dsc_0194-3Egy példa: ,,Találkozó a Szent Jánosnál, a ,,létánia” után.” Abból a kupusziniak mindannyian tudják, délután fél négykor…vagy: ,,Halat biztosít karácsonyra a szövetkezet…” Nem tudták megkerülni, hogy az Ádám-évai böjtöt ne tartsák be- hallottuk érdekességképp a szerzőtől.

dsc_0194-3

Dr. Silling István körül tömegesen állt a közönség a dedikálásra váró kötetekkel:

dsc_0196-3

A bemutatót Dienes Ákos dobszólói tették méginkább téma- hűvé, továbbá Silling N. Mária festményeinek kiállítását tekinthette meg a nagyérdemű:

dsc_0200-2

dsc_0180-2

dsc_0198-2

dsc_0199

dsc_0201

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery349/

 

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.