,,Megérett a helyzet a doroszlóiak több szintű összefogására”- DOROSZLÓ újratelepítésének ünnepe

A Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület és a Kuckó Gyermeksarok közös szervezésében megemlékezést tartottak a falu újratelepítésének 266. évfordulójáról. Ünnepség és koszorúzás zajlott a nagykeresztnél. Ft. Verebélyi Árpád főesperes imát mondott. Gellér Magdolna, Zombor Város képviselője, a művelődési egyesület vezetőségi tagja köszöntőjében afeletti örömét fejezte ki, hogy a helyiek érzik a jelentőségét, megemlékezni őseink, elődeink érdemeiről, azokról az alapértékekről, amelyek által ez a közösség ennyi idő után is ilyen erős és egységes tudott maradni. Hangsúlyozta továbbá, hogy idén, az eddigi évektől eltérő szervezésben történik a megemlékezés, ezt a tradíciót a doroszlói magyar közösség folytatni kívánja, függetlenül attól, hogy a helyi közösség tanácsa éppen milyen összetételű.

Komáromi József és Szitás Emma

dsc_7118

dsc_7113Az emlékezés virágait a keresztnél elhelyezte a Kuckó Gyermeksarok és a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület képviselete. A tájjal, szülőfölddel kapcsolatos versek előadásával közreműködött az egyesület irodalmi csoportjának két tagja: György Mária és L. Móger Tímea. Közreműködött a templomi kórus.

dsc_7119

dsc_7129

dsc_7134

dsc_7108Az ünnepség a Móricz Zsigmond MME termében folytatódott. Pelt Ilona, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi frakcióvezető helyettese, szervező elmondta, ideje van a több szintű összefogásnak. Tény, hogy jelen pillanatban Doroszló, a nyugat-bácskai magyar közösségek között, az anyaország által gazdaságilag a legtöbb támogatásban részesült település. Megérett rá az idő, hogy a helyi vállalkozói, gazdasági, gazdálkodói szféra és a közösség egymásra találjon, az az kölcsönösen segítse egymást, a falu fejlődése érdekében. Hangsúlyozta, ideje, hogy tudatosuljon, csakis ilyenfajta összefogással lehetséges a fennmaradás, az egyedi és felbecsülhetetlen vallási, táji értékek és adottságok felismerése, fejlesztése, amely egyidejűleg jelenti majd az egyén és a közösség fejlődését is.

dsc_7151

dsc_7152Közreműködő vendég volt: Krnács Erika, Verebes Judit, Szerda László és Zsoldos Ervin, a József Attila halálának 80. évfordulójára készített verses, zenés műsor bemutatásával, amelynek támogatója a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet.

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery340/

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.