Elűzték a telet, jöhet a tavasz

Veprődön hetven éve töretlen, az 1948 óta fennálló Kossuth Lajos Magyar Művelődési Egyesületben a gyermekek számára megrendezett farsangi jelmezbál. A kilencvenes évek nehézségei ellenére, folytatódik és minden évben megszervezik  a gyermekek számára oly’ sokat jelentő álarcos rendezvényt. Így volt ez február 11-én is, teltházas eseménynek adott otthont az egyesület.

dsc_0327-2

Veprőd-Kozma Lívia fotói

Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekes, gitáros, dalszerző és népzenekutató tollából olvastam egyszer:  ,,A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket.” Így tesznek, az alig 100 magyart számláló kis szórványtelepülésen, Verődön évente. Nem ápolják, nem örzik, hanem sok sok munkával és odaadással megélik tradícióikat.

Veprőd-Kozma Lívia fotói

Huszonkét évig Balázs Lajos fényképész fővédnöksége és szervezése alatt zajlott a rendezvény, amely az ő tiszteletére a tavalyi évben felvette a Gyermek álarcosbál- Ari elnevezést. A rendezvényt immár családja támogatja.

dsc_0386-2Smih Izabella főszervező tartalmas programot állított össze a jelmezbálra, amelyet a gyermekek szavalatai nyitottak meg, rövid, farsangi témájú előadások hangzottak el a kicsinyek előadásában, a főleg szülők, nagyszülők, testvérek alkotta közönség pedig vastapssal jutalmazta igyekezetüket.

Pajor Teréz, Gulyás Adél, Gulyás Botond, Zweig Alex, Zweig Melissza, Vojcsena Patrícia és Smih Dóra is mosolygós arccal, igaz kissé megszeppenve de segítség nélkül mondták el farsangi versikéiket.

dsc_0329Saját készítésű színes és nagyon ötletes jelmezben 25 gyermek masírozott el többször is a közönség előtt, majd a zsűri Vojcsena Patrícia jelmezét díjazta legkreatívabbnak, második helyezett Apro Jovana, harmadik Breznjak Dániel, negyedik Breznjak Krisztián és ötödik helyezet Bektašević Isidora lett, akik tárgy és pénzbeli jutalomban is részesültek. A lelkes támogatóknak köszönhetően valamennyi jelmezbe öltözött kisgyermek édességcsomagot kapott.  

dsc_0416A felvonulás és a díjazás után, zenés, mókás program következett ahol a gyerekek táncversenyben, narancstáncban, széktáncban vetélkedtek és a legügyesebbek itt is ajándékban részesültek. Elmondható a rendezvényről, hogy a vidám hangulat által, a hagyományokhoz híven  a tél-űzés is megtörtént, jöhet a tavasz.

Kép és szöveg: Kozma Lívia

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.