Diósi János átvette a Magyar Életfa díjat

Tegnap, január 12- én Zentán, a magyar kultúra napjának vajdasági központi ünnepségén DIÓSI JÁNOS doroszlói művelődésszervező átvette a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa díját.

diosi5

Diósi János 1945- ben született, Doroszlón. Az általános iskola elvégzése után az inasiskolában géplakatos vált belőle. A családalapítás és a külföldön töltött évek, majd a hazatelepülés után sokáig élsportolóként, első ligás tekézőként épített csapatot. A kilencvenes évek elején lett a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület vezetőségének tagja. Ennek előtte alapító tagja volt a Doroszlón megalakult történelmi VMDK- nak, majd a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségnek is, ez utóbbinak később egy mandátumban volt elnökségi tagja. A polgárháború idején előbb a Vox humana helyi aktivistájaként (gyógyszereket gyűjtve, adományozva a rászorulóknak), majd a művelődési egyesület alelnökeként védte a helyi magyar közösség érdekeit.

A szó szoros értelmében őrt állt az egyesület kapujában, hogy illetéktelenek ne foglalhassák el azt. A Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesületnek egy mandátumban alelnöke, három mandátumban elnöke volt. 1997- ben, a háború elcsendesedését követően felkerekedett és további néhány lelkes ember társaságában kilincselve, házról- házra járva, toborzott tagokat, gyűjtötte egybe újból, a passzív, háborús évek viszontagságai miatt széthullt doroszlói Gyöngyösbokréta néptánccsoportot. Neki, és Dörner Zsuzsanna koreográfusnak köszönhetően a ‘98- as Magyar Bálban már új koreográfiával mutatkozott be a frissen verbuvált csoport. Diósi János egyesületi elnöksége alatt több fontos fejlesztés realizálódott például megépült a új öltöző. Mindeközben János egyéb közösségi feladatokat is vállalt. 2013- ban a Szent György Lovagrend tagjává avatták. Tagja volt a doroszlói helyi közösség tanácsának, az egyesület vegyes kórusának, amikor szükség volt rá, szívesen segített be a színjátszó csoport munkájába is, továbbá  megalapította a Hagyományőrző Csoportot. Ennek tagjaivá váltak a helyi idősebb személyek, akik egyebek mellett értenek a viselethez, szívesen öltik magukra azt, illetve ismerik a helyi gasztronómiai különlegességek elkészítésének módját. Diósi János szervezésében többször eljutottak, a Szövetség által megismertetett maglódi Kárpát- medencei Magyarok Találkozójára, Disznótoros Fesztiválra. Diósi János az alapítója a doroszlói közösségi sport- klubnak, az Alvég nevű teke- klubnak is. Jelenleg a Hagyományőrző Csoport oszlopos tagjaként a helyi értékeket igyekszik megismertetni a Doroszlóra érkező érdeklődőkkel, turistákkal, kutatókkal, illetve erősíti a helyi közösségi életet, állhatatosságával, egyenességével és páratlan szervezőkészségével. Ezen tulajdonságai erejéből mitsem veszített az évek során, ezért is bízunk benne, hogy a fentiek olvasatában a VMMSZ Elnöksége számára is nyilvánvalóvá válik, Diósi Jánosnál alkalmasabb és méltóbb személyiség kevés találtatik a rangos díjra.

A Móricz Zsigmond MME nevében:

Lennert Móger Tímea

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.