Dunatáji Herceg János Napok

December 20- án és 21- én tartották a Dunatáji Herceg János Napok nevű rendezvénysorozatot, amelynek keretében Sinkovits Péter költő, író, publicista vehette át a Herceg János Irodalmi Díjat.

dsc00429

A Bielitzky Károly Városi Könyvtár gyermekosztályának termében 20- án levetítették Siflis Zoltán Balázs Béla- díjas rendező Herceg Jánosról készített dokumentumfilmjét. A film szövegét Szabó Attila fordította szerb nyelvre.

Faragó Tivadar fotója

Faragó Tivadar fotója

21- én ugyanezen a helyszínen került sor a Herceg János Irodalmi Díj átadására. A díjat a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület alapította 1998- ban, majd a zombori Berta Ferenc Zsebszínház 2009- ben újraalapította az időközben megszűnt díjat. A Zsebszínház 2016-ban a zombori Bielitzky Károly Városi Könyvtárral egyetemben ítélte oda az elismerést, és egyben átadta a díj alapító jogát a Városi Könyvtárnak. Fekete J. József író, kritikus, a Berta Ferenc Zsebszínház elnöke köszöntőjében elmondta, a díj zsűrije, Beszédes István, Fekete J. József- elnök, Goran Malbaša, Vladimir Jerković és Silling István egyhangú döntéssel Sinkovits Péter írónak, újságírónak, publicistának ítélte a 2017- es Herceg János Irodalmi Díjat.

dsc00419Az indoklás szerint, Sinkovits verseit, prózáját sajátos tér- idő poétika jellemzi. Életművét áthatja a hercegi szemlélet: újságíróként szabadnak és függetlennek lenni, íróként magas poétikai, etikai és morális mércéket állítani, fölismerni a történelemi kor problémás voltát, valamint a kor és a történelem által kódolt személyi szabadságot. Jellegzetes, hogy Sinkovits Péter Orfeum című regényében a főhős töprengő, szemlélődő, tapasztalatait összegző, tépelődő ember, aki a ,,senkihez sem tartozás, az elhatárolódás művészete” befolyása alá rendelte életvitelét és poétikáját, az élettapasztalatból fakadó bölcsességeket általában azok a nők mondják ki a regényben, akik közel kerülnek szívéhez.

dsc00424

A Sinkovits Péter díjazott, dr. Silling István, Beszédes István, Fekete J. József zsűritagok közreműködésével zajló díjátadó est központi témája volt a díjazott szerző tisztelete, alázata a munkája, alkotótevékenysége és az állandó ihlető- forrás, a női nem által képviselt érzékeny értelem iránt.

dsc00435

Sinkovits Péter a díjat Inja Firanjtól, a Könyvtár titkárnőjétől vette át. A díj egy, a zombori Mrákovits Péter akadémiai szobrászművész által tervezett kisplasztika és a vele járó oklevél.

dsc00433

dsc00436

A díjazott szerző fölolvasta egyik írását…

dsc00438

 

A rendezvény keretében föllépett a zombori The Hat Matters zenekar: Juhász Raffael – billentyűsök, Szűcs Róbert – basszus, Siniša Karalić – dobok. Előadásukban hallhattunk andalító jazz- klasszikusokat, izgalmas saját szerzeményeket, átdolgozásokat is.

dsc00442

dsc00444-2

A Dunatáji Herceg János Napok támogatói: Zombor Város önkormányzata, és a sziváci Pele öntöde.

Fotók: Faragó Tivadar, Nyugat-Bácska Portál

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery306/

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.