A puszta- Kis növényhatározó-Ódry Terézia biológus sorozata

Kis Nyugat-bácskai növényhatározó sorozatunkban ezúttal a DOROSZLÓI pusztán tett tavaszi látogatás élményeit osztjuk meg Olvasóinkkal, ÓDRY TERÉZIA biológus jóvoltából.

Doroszló határát is érinti az a falutól 7 km-re elterülő erdősztyepp, melyben a Duna vonalát követve mozaikszerűen váltakozik a puszta (gyeptársulás) az erdőfoltokkal. A faluból a pusztára az erdő mellett haladva, a gombosi országúton lehet kijutni.

kökénycserjés

virágzó galagonyaVirágzó galagonya

Az erdő szélén sűrű- tövises cserjést alkotnak a galagonya és a kökény.

orvosi salamonpecsétOrvosi salamonpecsét, virágzása kezdetén

az erdőben derékig érő lágyszárúak- Ódry Terézia fotóiAz erdőben derékig érő lágyszárúak

Az erdő után a puszta egy része megmunkált földterület. A puszta még  megmaradt területe szikes, nedves, lapos, tócsás, mocsaras terület.

doroszlói puszta

doroszlói puszta

doroszlói puszta

puszta8

doroszlói puszta-Ódry Terézia felvételei

puszta

a nagy pusztaságA nagy pusztaság

Ilyenkor tavasszal kivirul a puszta, téli egyhangúságát pezsgő élet váltja fel, a felület sok színes virágtól pompázik, éltetve sok más itt élőt.

közönséges gyíkfű

közönséges gyíkfűKözönséges gyíkfű

lila ökörfarkkóró

lila ökörfarkkóróLila ökörfarkkóró

eperEper

keskenylevelű bükkönyKeskenylevelű bükköny

pusztai sármaPusztai sárma

agárkosbokor

AGÁRKOSBOR  Orchis morio – megjelenésével így magánosan is  vonza a tekintetet. A valamikor gyakori faj, habár törvényes védelmet élvez, napjainkban már csak szórványosan vagy elvétve fordul elő. Számos egykori lelőhelyén kipusztult. Vesztét főként a fejlett agrotehnika okozza. Annak ellenére hogy a védett növények élőhelye is védett, ami azt jelenti, hogy  fölszántani tilos. Elterjedése a pusztán, pár éve csak 100 m2-re korlátozódik. Egyedszáma   20 alatt van.

agárkosbokor- Ódry Terézia felvételei

Közvetlen szomszédja búza tábla. Mivel érzékenyek a termőhely változásaira, nehéz őket szaporítaní mesterséges körülmények között, mert a mákszemnyi magvak csírázásához specifikus gombafajok jelenléte szükséges.

A mi feladatunk az eredeti élőhelyük megőrzése.

A puszta képe pár nap alatt mozaikszerűen megváltozik. Adott napon a növénycsoportok, színükkel meghatározzák  a növénytársulások képét: pl. sárga  kutyatejes, pásztortáskás stb.

sárga kutyatejes

tavaszi puszta

Nyár kezdetéig érdemes még egyszer kilátogatni a pusztára, mert a növények a száraz-forró nyár következtében, nyári-nyugalmi állapotba kerülnek.

A doroszlói pusztán,  2017. április 17-én

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery172/

 

 

                           

 

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.