Együttműködési szándék minden szinten és témában- a Bács-Kiskun megyei közgyűlés tagjainak ZOMBORI tanulmányútjáról

A Bács- Kiskun megyei Együttműködés a helyben foglalkoztatásért nevű program két napos tanulmányútja zajlott április 20- án és 21- én Zomborban és környékén, a Város együttműködésében. A részvevő Bács-Kiskun megyei közgyűlés tagjai tapasztalatcsere okából látogattak Zomborba. A megyeház dísztermében tartott tanácskozás során ismertetőt hallottak a Város, illetve a tartomány működéséről, tisztségviselők és szakemberek előadásában.

img_6748

img_6827

Az első nap folyamán Pelt Ilona, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi frakcióvezetőjének helyettese informálta a hallgatóságot a tartományi kormány felépítéséről, az Alapok és Fejlesztési ügynökség működéséről. Elmondta, az IPA pályázatoknak köszönhetően sikerült elérni, hogy a közeljövőben kiépüljön egy bizonyos útszakasz Zombor és Hercegszántó között. Nagyon sokat jelentene, ha a Herceszántó és Béreg közötti határátkelőt átkategorizálnák, hogy teher forgalom is tudjon közlekedni. Ezzel elősegítenék a kis és közép vállalkozások fejlődését.

img_6746Szeretném javasolni, hogy a határmenti térségben, gondolok itt Nyugat-Bácskára illetve Bács-Kiskun megyére, kezdődjön meg az együttműködés, nem csak önkormányati szinteken, hanem vállalkozói, gazdasági szinten is. Biztos vagyok benne, hogy szakmai, mezőgazdasági, turisztikai témában megtudnánk szólítani a gazdasági szereplőket a határ mindkét oldalán- hallottuk a képviselő asszonytól.

img_6747Pribilla Attila Zombor Város segédpolgármestere ismertette a város történelmét, jelenét, Jovana Grujić a zombori városfejlesztési intézet szakmunkatársa tartott előadást.

img_6724

A nap folyamán a vendégek jártak a bácsi várnál, a doroszlói Szentkúton, megízlelték az olyan gasztronómiai sajátosságokat, mint a nemesmiliticsi kulen, az üszőpaprikás és a kupuszinai mákosrétes.

img_6750

img_6756

img_6731

img_6826

img_6823-221- én Dušanka Golubović, Zombor Város polgármestere köszöntötte a Bács-Kiskun megyei vendégeket. Elmondta, a gazdasági és infrastruktúrális fejlesztések mentén határozható meg egy kölcsönös irányvonal, a két térség kapcsolatának jövője. Prioritásként kiemelte a Baja és Zombor közötti útszakasz felújítását, a bácskai Ferenc- csatorna revitalizációját, a határátkelők bővítését, különös tekintettel a rastinai átkelőre. A magyar és a horvátországi területekkel folyamatban van mikrorégiók kialakítása, erre vonatkozóan várják a városok bekapcsolódását,  továbbá a kultúra és az oktatás terén is nyitottak az együttműködésre. A polgármesterasszony felvetette egy közös gazdasági fórum ötletét is.

img_6824

Előadást tartott Uzelac Katica tartományi munkaügyi segédtitkár, Branislav Bandić tartományi gazdasági segédtitkár, Tamaš  Sergej idegenforgalmi tartományi segédtitkár, Nagy  Koszanovity Antónia, sport és ifjúsági ügyekkel megbízott városi tanácsnok.

img_6815

img_6810

img_6809

img_6808

img_6821Rideg László, a Bács- Kiskun megyei közgyűlés elnöke és Dušanka Golubović polgármester asszony kölcsönösen megajándékozta egymást. Zombor Szabad Királyi Város, Mária Terézia által kiadott alapító okiratának mása, illetve Bács- Kiskun megye zászlaja került átadásra.

img_6820

img_6788

img_6818

img_6820

img_6828

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery180/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.