Táncában él a nemzet- clevelandi magyarok Nyugat-Bácskában

Az amerikai, CLEVELANDI MAGYAR CSERKÉSZ REGÖS CSOPORT tagjai rendszeresen szerveznek túrákat, amelyek Magyarország és a külhoni magyar terültek megismerésére irányulnak.

img_7269

Minap a magyarországi Kazár, Salgótarján, Recsk, Balassagyarmat, Eger és Szeged érintésével érkeztek a Délvidékre. Horgoson éjszakáztak, érintették Szabadkát, majd egyenesen Kupuszinára utazott a több mint 30 fős csoport. Dr. Silling István néprajzkutató, nyelvész, a helyi Krajcárka népdalkör vezetői és a kalauzolásával megismerkedtek a helyi népművészeti értékekkel, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület működésével.

A soron következő Nyugat- bácskai állomás Doroszló volt. A Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület néptánccsoportjának tagjai, vezetője, Klem Rita, Gellér Magdolna tanácselnök asszony, a Havero©k zenekar és több vezetőségi tag vett részt a fogadásukban. A Tűzoltó Otthon tornyából nyújtott faluképet rövid szóbeli ismertető követte, a faluban (a Petőfi Sándor Általános Iskolában) éjszakáztak. Másnap viselet bemutató, táncház, a Népművészet Mestere címmel kitüntetett népdalénekes, Samu Antalné Babos Rozália műsora szerepelt a programban.

img_7314

img_7330

img_7363

img_7349

img_7244

img_7246

A hagyományőrző közösségek sorában Gombos következett. Megnézték a Tájházat, az Arany János Magyar Művelődési Egyesület néptánccsoportjának táncát, viseletét.

img_7281

Pigniczky Eszter, a körút vezetője, szervezője arról számolt be, hogy cserkészcsoportjuk száma változó. Az ’56- os ki-, bevándorlók már nagyszülők, az új hullámos kitelepülők kevésbé nyitottak arra az értékrendre, amelyet a Cserkészet közvetít: rend, fegyelem, közösségi élet… Az újak körében a magyar nyelvismeret hiányos. Jómaga hat évig vezette a Regös tánccsoportot. Azok a gyerekek, akik akkoriban voltak csoporttagok a magyar hagyományok szerint házasodnak, temetkeznek, az életfordulóikat ennek a kultúrának a jegyében tartják. Ezeknek a törekvéseknek a szempontjából a néptánc egy különösen fontos mozzanat.

img_7258

Tábor Krisztina, Nádas Krisztina, Tábor Mátyás, Szilbás Zsófi különböző beállítottságú, ám közös érdeklődésű emberek. Mindhárman clevelandi cserkészek és Regös- tánccsoport tagok. Összeköti őket a magyarságtudat, amely a bölcsőtől kíséri őket, nyelvben, kultúrában. Más- más életszakaszt élve, egyetemistaként, kenyérkeresőként, önkéntes tevékenységeket vállaló családanyaként mind arról számolnak be, az ,,anyatejjel itták magukba” a nyelvet és magyar tanulófoglalkozásokra jártak gyerekkorukban. Közülük, aki már szülő, szintén tovább adja ezeket a hagyományokat. Nádas Krisztina gyermekei például jelenleg is a Kárpát- medencei magyar táborokat járják. Mint mondja, ez egy nyitott, megértő társ nélkül nem volna lehetséges. A táncnak ugyancsak kulcsszerepe van a (magyar) közösség építésben és fontos a kapcsolatrendszer is. Fenntartják Amerika szerte, az Egyesült Államok csaknem minden nagyobb városában van és aktív a magyar közösség. A clevelandi különösen az. Összetartanak, nem csak a hagyományápolásban, szükség esetén munkát adnak egymásnak, kisegítik a másikat a hétköznapokban is.

Cleveland-Doroszló

Eszter és társai kiemelték a sok közös pontot, amelyre a Nyugat- bácskai hagyományok megismerése során ébredtek rá. Clevelandban ugyancsak a doroszlói csősztáncot táncolják, a viselet is hasonló. Mondják, a 19. század elején kivándorolt magyar ősökről maradt rájuk ez a szokás. Isten tartsa…

img_7393

Útjuk Tóthfalu, Oromhegyes, Zenta, Ada érintésével vezet Erdélybe, onnan Budapest, reptér, Cleveland…clevelandi kis Magyarország…

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁNK: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery70/

 

 

 

 

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.