Közösségi politizálás kontra ,,fröcsögő-kampány”

Pelt Ilona ,,Ezüstnyíl” Škodája a szolgálati autókat meghazudtoló számú kilométereket rója, egész éven át, nemcsak kampányok idején.

,,A kampány végére bebizonyosodott, hogy miközben mi végigjártuk a terepet és találkoztunk emberekkel, alkalmunk volt beszélgetni velük és nem csak egy- vagy két helyi közösségben van jelöltünk a listákra, addig a VMDK mocskolódó és facebook-, illetve írásbeli ,,fröcsögő- kampányt” folytatnak ellenünk, de ez valójában őket minősíti.

A legfontosabb, amit ki kell mondani, mert mindenkit érint, hogy mi már foglalkozunk az adott problémával és megpróbáljuk megoldani (például a falusi könyvtárak helyzete), addig hozzájuk a problémáról szóló információ még el sem jut.

Amíg ők valamiféle képzeletbeli ,,buborék- politikát” folytatnak, addig mi a reál- szférában tevékenyen politizálunk.

Ez nagy különbség.

A szavazatok leadásánál a szavazópolgárnak jól meg kell fontolnia, hogy elvesztegeti-e a szavazatát vagy azokra adja le, akik ténylegesen tenni próbálnak a közösségért” – Pelt Ilonával, Nyugat-Bácska VMSZ-es mindenesével beszélgettünk.

img_3183

A Vajdasági Magyar Szövetség tartományi képviselőjelöltje, a VMSZ Nyugat- bácskai Körzeti Szervezetének elnöke, a párt intézőbizottságának tagja, a Kuckó- Gyermeksarok elnöke és a Dunatáj Egyesülés titkára a kezdeti motivációkról, a jelen eredményeiről és a jövőt érintő tervekről nyilatkozott:

  • Annak idején, a Kuckó- Gyermeksarok megalakításakor is a közösségi hiányérzet volt a motiváció a doroszlói alapító tagok számára és számomra is. Játszóházas, színjátszó és kézműves, kreatív, nyelvtanuló foglalkozásokat indítottunk, táborokat szerveztünk.
  • jo
  • Idővel mindez egyéb projekttervezői és közösségépítői képességeket hozott ki belőlünk. Felismertük a további igényeket és a Dunatáj Egyesülés civil ernyőszervezet megalakításával a régiófejlesztés valamennyi területét lefedtük. Régiónkat az viszi előre, hogy mivel kevesen vagyunk, nem engedjük meg magunknak a luxust, hogy bármiféle egyéni érdek fölé kerekedjen a közösség érdekének.
  • Nem szabad különválasztani azokat a stratégiai, hosszú távú megállapodásokat, amelyeket együtt tettünk le az asztalra a civilekkel, a vállalkozókkal, az önkormányzati vezetőkkel. Ezek biztosítanak fenntarthatóságot az iskoláinknak, művelődési egyesületeinknek vagy a családi gazdaságoknak, a vállalkozásoknak és mezőgazdasági családi vállalkozásoknak.
  • Önkormányzati szinten nagyon fontosnak tartom elmondani, hogy kiváló csapatot alkotunk. Zombort érintően 2012- ben megmosolyogtak bennünket, amikor igazgatói helyet mertünk vállalni… hogy ennyire nagyban gondolkodunk… de az idő megmutatta, hogy képesek vagyunk intézményt vezetni Zomborban is. Képesek vagyunk, nemcsak egy, hanem több intézmény vezetésére. Hitelességében, megbízhatóságában, kiszámíthatóságában a VMSZ megmutatta, csapata példaértékű munkát végez.
  • joo
  • Ezúton is szeretnék köszönetet mondani nekik mindezért. Terveinket véghez visszük, megvalósítjuk majd. Ez egy folyamat és összefüggnek a szintek. Vannak olyan problémák, amelyek az önkormányzatot érintik, ilyen a vízhálózat kiépítése, pl. Doroszlón is. Ezt pusztán a zombori költségvetésből nem tudjuk megoldani, ezért is fontos, hogy a tartománytól tudjunk erre pénzt szerezni.
  • Ami a köztársasági szintet illeti, a kapcsolódási pont itt nagyon egyszerűen megfogalmazható: a részarányos foglalkoztatásnak – amit köztársasági szinten harcolt ki a mi frakciócsoportunk – itt, a szórvány- településeken, Zomborban, illetve Apatinban vagy Gomboson fogjuk hasznát látni igazán. Az önkormányzatban, illetve más állami- vagy közszférában dolgozók egyforma részarányban tudnak majd helyet kapni. Konkrétan a magyar emberekre gondolok.
  • A Vajdasági Magyar Szövetségnek három olyan programja van, amit Magyarország Kormánya támogat. Az ösztöndíjprogram, továbbá a 160 millió eurós gazdaságélénkítő program.
  • Április 1-től Nyugat-Bácska két településén, Doroszlón, Kupuszinán is elindult a falugondnoki szolgálat, május közepétől a programba bekapcsolódik Gombos, Szilágyi és Bezdán is. Ezzel a szolgáltatással (ház körüli férfimunkák) segítünk azokon az idős embereken, akiknek családja életvitelszerűen nem él a faluban – mondta el Ilona, hozzátéve, hogy Magyarország 100 millió forinttal támogatja ezt a Vajdaság szinten megvalósuló programot.
  • Forrás: Magyar Szó
  • A fotó forrása: Magyar Szó
  • pelt-ilona
  • pelt-ilona1
  • forum-bacsgyulafalva6

– Mi a különbség a VMSZ és a VMDK helyi politizálása között? Véleményem szerint, így a kampány végére bebizonyosodott, hogy miközben mi végigjártuk a terepet és találkoztunk emberekkel, alkalmunk volt beszélgetni velük és nem csak egy- vagy két helyi közösségben van jelöltünk a listára, addig ők mocskolódó és facebook-, illetve írásbeli ,,ülő- kampányt” folytatnak ellenünk, amely valójában őket minősíti. A legfontosabb, amit ki kell mondani, mert mindenkit érint, hogy amíg mi már foglalkozunk az adott problémával és próbáljuk kezelni, megoldani- pl. a falusi könyvtárak helyzetét-, addig hozzájuk a problémáról szóló információ még el sem jut. Amíg ők valamiféle képzeletbeli ,,buborék- politikát” folytatnak, addig mi a reál- szférában tevékenyen politizálunk. Ez nagy különbség. Azt gondolom, hogy a szavazatok leadásánál a szavazópolgárnak jól meg kell fontolnia, hogy elvesztegeti-e a szavazatát vagy azokra adja le, akik a ténylegesen tenni próbálnak a közösségért- hallottuk Pelt Ilonától, aki két mandátumban (az utóbbiban, mint frakcióvezető helyettes) már bizonyított tartományi képviselőként (is).

hosnok3o

További képek láthatóak kapcsolódó Galériánkban: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery12/

 

 

 

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.