Brüsszel- Doroszló- Bécs- Doroszló- Brüsszel

geller

geller1

Deli Andor európai parlamenti képviselő brüsszeli irodájában lehetőséget biztosít mester- vagy doktorképzésben résztvevő vajdasági magyar egyetemistáknak és frissen diplomázott fiataloknak európai szakmai gyakorlat megszerzésére.

A doroszlói Gellér Enikő az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karának hallgatója évfolyamtársaitól értesült a brüsszeli lehetőségről, februárban utazott oda, egy hónapra. Ezt az utat egy bécsi képzés követte. Enikő lelkesen mesélt a motivációról, a gyakorlati tudás hasznosságáról, az utazás és a kapcsolatteremtés szépségeiről:

– Ez a gyakornoki munka vonzó lehet minden egyetemista számára. Tanulmányi tárgyaim közé tartozik a nemzetközi jog is, nem csoda tehát, hogy kaptam az alkalmon és megpályáztam ezt a gyakornoki helyet, amely által betekintést nyerhettem az Európai Parlament működési folyamataiba. Mivel Deli Andor a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság (TRAN) teljes jogú tagja és a Regionális Fejlesztési Bizottság (REGI) póttagja, ezért ennek a két bizottságnak a munkáját kísértük figyelemmel, egy brüsszeli magyar és egy budapesti gyakornoktárssal együtt. Nagy élmény és fontos tapasztalat volt számomra, hogy egyes benyújtandó módosítási javaslatok elkészítésénél kíváncsiak voltak a mi ötleteinkre is, érdemben szólhattunk hozzá a készülő beadványhoz. A szavazatmagyarázatoknak, elemzéseknek köszönhetően ráláthattunk a döntéshozás folyamataira. Magyarországnak huszonegy képviselője van az EU- ban. A legtöbb irodának van gyakornoka, ebből kifolyólag értékes ismeretséget köthettem kárpátaljai, felvidéki, erdélyi és magyarországi gyakornoktársakkal. Szakmai és társasági szinten is összekovácsolódtunk. Szabadidőnkben gyakoriak voltak a közös ebédek, kirándulások.

geller7

Brüsszelben szereztem tudomást a bécsi képzési sorozatról, amely a How Europe Works: First Hand Perspective on EU institutions nevet viseli. Szervezője a budapesti Robert Schuman Intézet, a bécsi Politische Akademie, az Austrian People’s Party nevű szervezet és a brüsszeli Wilfried Martens Centre for European Studies. Csaknem négy napos intenzív és interaktív képzésben részesültünk az európai csatlakozási folyamatok témájában. A balkáni országok, Albánia, Macedónia, Bosznia- Hercegovina és Szerbia fiataljai voltak jelen. A képzés májusban, Brüsszelben folytatódik. Alig várom.

geller3

Röviden fogalmazva, az elméleti tanulmányok gyakorlatát megismerni, meglátni az összefüggéseket, számomra ezért felbecsülhetetlen egy- egy ilyen gyakornoki út, képzési idő- hallottuk Gellér Enikőtől, aki számos tanulmányútja ellenére, amikor tud, hazatér, tevékenykedik. Nem hanyagolja el közösségét, a doroszlói néptánccsoportot, amelynek oszlopos tagja és a DISZ Ifjúsági Szervezetet, amelynek elnöki posztját tölti be.

geller8

Gellér Ágnes fotója

További képek láthatóak Fiatalok lendületben nevű GALÉRIÁNKBAN: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery27/

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.