Telt ház előtt mutatták be dokumentumfilmeket Zomborban

film3

Március 3- án a zombori Bosnyák Ernő– moziban vetítették a Határúton című és az Ukrajna újratöltve címet viselő dokumentumfilmeket.

A  szervezők nevében Pelt Ilona, a Dunatáj Egyesülés titkára és Szabó Sándor, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa köszöntötte a népes közönséget.

Jelen voltak a filmek alkotói, Litauszki János, Balázs Béla– díjas rendező és K. Debreceni Mihály Szalézi Szent Ferenc– díjas rendező.

A Határúton című film főszereplője Szakács Melinda egy olyan oromi lány, aki már Budapesten keresi az útját. A kilencvenes évek balkáni háborúját gyerekként élte meg, kortársaival együtt az itthon vagy külföldön való boldogulás dilemmájával szembesül. A rendező, Litauszki János elmondta, a film készítésekor a jelenlegi vajdasági helyzet kialakulásának (háborús) okait kívánta láttatni, Melinda, gyerekként megélt élmény- világának ,,szemüvegén” keresztül.

Az Ukrajna újratöltve című film az elmúlt években és a jelenben is zajló, ám gyanúsan elhallgatott ukrajnai, úgynevezett hibrid háború mikéntjeit, miértjeit boncolgatja. Elszenvedői, áldozatok családtagjai, szemtanúk, politikusok, haditudósítók szólalnak meg K. Debreceni Mihály fiatal filmes alkotásában. A dokumentumfilm megtekintése után a közönség hosszasan tárgyalta a témát. Elhangzott, mindez erősen összecseng a közelmúlt délszláv polgárháborújának (nem eléggé feldolgozott) élményanyagával.

Aki a zombori vetítésről lemaradt, megtekintheti az alkotásokat március 4- én, 19 órától Újvidéken, a Petőfi Sándor Művelődési Központban, 5- én, 17 órától, a kisoroszi Tájházban, március 6- án, 19 órától Muzslán, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben.

 

film1

film1o

További felvételek galériánkban találhatóak, ezen a linkenhttp://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery9/

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.