Nemzeti ünnep Nyugat-Bácskában- DOROSZLÓ, BEZDÁN, SZILÁGYI

A doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesületben március 16- án este ünnepi műsort tartottak, György Mária magyartanár rendezésében, a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulóinak, tanítóinak, tanárainak, továbbá az egyesület szavalóinak közreműködésével. 

A klasszikus költemények tolmácsolása mellett komolyzenei műsorszámok és különböző zenés bejátszások tették lehetővé az elmélyült emlékezést.

Másnap a helyi temetőben, a honvéd síroknál rótták le tiszteletüket a doroszlóiak. Az emlékezés virágait elhelyezte a sírokon a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség Helyi Szervezete, a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület képviselete.

Ft. Verebélyi Árpád esperes plébános, címzetes prépost mondott imát. Közreműködtek a helyi versmondók, továbbá a templomi kórus. 

Bezdánban ugyanezen a napon, március 17- én tartottak emlékezést, a Bezdáni Hidak civil szervezet és az Egyházközség szervezésében. A római katolikus templomban zajló szentmisét követően a templomkertben, az emléktáblánál Kapitány Károly történelemtanár tartott visszaemlékezést, felléptek helyi szavalók. 

Koszorúztak a Helyi közösség, a bezdáni egyesületek, civil szervezetek, politikai pártok képviselői, a Szent György Lovagrend tagjai. Ft. Zélity Mihály mondott áldást.   

Szilágyin szintén szombat este emlékeztek meg 1848/49 történéseiről. Ünnepi műsor zajlott a helyi József Attila Művelődési Egyesületben. Felléptek a helyi gyerekek, ifjak, továbbá énekelt az egyesület Búzavirág asszonykórusa és Borvirág férfikórusa. A József Attila ME Évi közgyűlését a műsort követően tartották. Beszámoltak az elmúlt év eseményeiről, illetve ismertették a 2024- es évre vonatkozó terveket. 

Pelt Ilona, Mészáros László, Nikola Čutura, Bársony János fotói

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.