A moholiak harminc éve gyalogosan zarándokolnak a ,,doroszlói Szűz Máriához”

Kisboldogasszony ünnepének előestéjén, szeptember 7- én is tömegével érkeztek zarándokok, buszokkal, gépjárművekkel, de gyalogosan is a Doroszló-Szentkútra. 

Bácskertesről-Kupuszináról meg Szilágyiról csaknem 25 fős gyalogos zarándok csoport jött imádkozva, ft. Zsúnyi Tibor vezetésével, Moholról pedig éppen harminc éve, hogy rendszeresen gyalog indulnak útnak a Kisboldogasszony dicséretére.

A vezetőjük idén is ft. Zélity Mihály ezüstmisés, aki elmondta, nagy tisztesség számunkra folytatni azt a hagyományt, vállalást  amelyet moholi elődeik három évtizeddel ezelőtt kezdtek meg. 

-Ínséges idők jártak akkoriban és a település hívő közössége felkerekedett, hogy dacolva a körülményekkel testi-lelki hajtóerő által, gyalogosan mégis eljusson, ellátogasson a ,,doroszlói Szűzanyához”. 

Van olyan közöttünk, aki jelen volt az első gyalogos zarándoklaton és most is velünk tartott, de folyamatosan, évente csatlakoznak új hívők is, nem csak Moholról. 

Oda és vissza másfél napos imádságos vállalás ez. Fogadalomból, az odaszentelődés szándékával teszi meg, az útközben közösséggé formálódó, általában harminc fős zarándok csoport, traktoros, kocsis kísérettel, éjszaka Kishegyesen, családoknál megaludva- hallottuk a Bezdánban szolgáló, moholi származású Zélity atyától.

A délután folyamán ft. Pásztor Árpád fogadta a híveket. Azt követően bűnbánati liturgia, majd gyónási alkalom volt, ft. Kormányos Zoltán vezetésével. 

Az esti dicséretet (vesperás), majd a járművek megáldását ft. Zélity Mihály ezüstmisés végezte. 

Az előesti szentmise, amelynek keretében a betegek kenetét is kiszolgáltatták, Msgr. Zsellér Attila c. apát, ezüstmisés vezetésével zajlott. 

Este, illetve éjszakába nyúlóan gyertyás körmenet, horvát nyelvű szentmise, szentségimádás, virrasztó zsolozsma, rózsafüzér imádság várta a híveket. Mindezeket P.Dr. Harmath Károly OFM, P. Stjepan Vidak OCD,  Ft. Mr. Balcsák Szilárd,  ft. Baráth Gábor, P. Dr. Sóti János SJ vezette.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.