Szent István ünnepe, búcsúi koncert Szilágyin

Augusztus 18- án a szilágyi Szent István király templomban megtartották a hagyományos Búcsúi koncertet. 

A jelenlévőket ft. Kurin István helyi plébános köszöntötte.

Molnár Tamás főszervező ismertette a programot, amelynek idei vendégszereplője David Bertran orgonaművész, az újvidéki Mária Neve templom kántora volt. A neves zeneművész elmondta, először játszik Nyugat-Bácskában és teljesen lenyűgözi a szilágyi templom hangulata, a felújított orgona is. Előadásában Bach, Johann Pachelbel, Gordon Young és  Leon Boellmann műveket hallhattunk.  

Antalovics Zsuzsanna felkészítésében felléptek a helyi tehetséges gyerekek, fiatalok, Surján Csenge, Havár Maja, Francia Teodor, Francia Dominik. Továbbá zenélt a Nyugat-bácskai Jazz- együttes és énekelt Francia Henrietta, Ódry Rudolf gitár-kíséretében. Ez utóbbi zenész saját szerzeményekkel, improvizációval is nagy sikert aratott a népes közönség, a közösség előtt.

A koncert ideje alatt megtekinthető volt Penovác Endre topolyai festőművész tárlata, amelyet felesége, a Nagyapáti Kukac Péter díjas képzőművészeti kritikus, Náray Éva nyitott meg. 

Egyebek mellett hangsúlyozta a szilágyi alkalom különlegességét, abból a szempontból is, (a)hogy szakrális térben mutatkoznak meg ezek a változatos tematikájú és technikájú képek. Dicsérte a szervezők kreativitását, hogy művészeti értékek prezentálásával is nyitottá teszik a templomot a hívek, az érdeklődők számára. 

A festőművésztől megtudtuk, ,,családi” kiállításról van szó, nemcsak a méltató személye miatt, hanem azért is, mert olyan képeket hozott el Szilágyira, amelyek tulajdonképpen családi otthonok falról leakasztva kerültek most a szilágyi közönség elé. 

-Igyekeztem valamiféle keresztmetszetet nyújtani. Többféle technika megmutatkozik a képeken, olaj, rajz, akvarell és tus. Ezt a négy technikát művelem a mai napig, viszont egyre inkább az akvarell és a kínai tusfestészet az, amit alkalmazok. 

Ami a témát illeti, voltak olyan időszakok, amikor dominált a képeken a pulikutya, majd jött a pipacsos korszak, most pedig egyre hangsúlyosabbak a távol- keleti stílusban festett macskák, tyúkok, kakasok, varjak. Végső soron minden téma lehet, ami kéznél, a környezetünkben van: a ház(táj)i állataink, a kertjeink virágai, a vajdasági táj- hallottuk Penovác Endrétől. 

Az eseményen a belépődíj önkéntes adományt volt, ennek bevételét a szilágyi Padevala Ifjúsági Szervezet támogatására fordítják. 

A szilágyi Szent István király templomban augusztus 20- án, vasárnap 11 órától tartják az ünnepi szentmisét. Azt követően felvonulás zajlik, térzenével.

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.