Összefogás, megmaradás, megújulás

November 5- én több állomásos kampánykörutat tartottak Nyugat-Bácskában. Délelőtt Kupuszinán, a Dunatáj Egyesülés éves Civil Konferenciáján ismertették a Magyar Összefogás programját. 

Péter István, a Dunatáj elnöke köszöntötte a vendégeket: Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi képviselőház elnökét, Kovács Elvirát, a köztársasági parlament és a VMSZ alelnökét, mgr. Hajnal Jenőt, a Magyar Nemzeti Tanács elnökét, Fremond Árpádot, a Magyar Összefogás lista vezetőjét, VMSZ alelnökét, Dubacz Éva tartományi képviselőt, Pelt Ilonát, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnökét, Sutus Áront, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökét, Lennert Móger Tímea és Sárközi István MNT- jelölteket. 

Fremond Árpád felszólalásában egyebek mellett hangsúlyozta:

-Minden területen megvannak a tervek és elképzelések, amelyekkel foglalkozik a Nemzeti Tanács. Talán az oktatás az a terület, amely leginkább kiemelkedett az elmúlt időszakban, ahol óriási befektetések történtek, minden térségben. Az MNT és VMSZ is fokozott figyelmet fordított arra, hogy a tömbmagyarság segítése mellett a szórvány magyarságot segítse. Az oktatáson belül minden egyes magyar gyerekért, iskolai osztályért küzdöttünk és minden pedagógusért is. Azt kell mondjam, ez így lesz a jövőben is. Így tud talpon maradni ez a közösség. Ezért van a támogatás, ha úgy tetszik, a bölcsődétől az egyetemig a gyermekeinknek és mindenkinek, aki itt képzeli el a jövőjét. Kevesebben vagyunk, igen, de akkor is egy életképes közösségként, szívósak és kitartóak vagyunk, ez visz minket előre- hallottuk a listavezetőtől, aki arra biztatta a nyugat-bácskai civil szervezetek, egyesületek, intézmények képviselőit, hogy november 13- án adják le voksukat a Magyar Összefogás mellett.

Pásztor István, a VMSZ elnöke a választásokkal, a közösségekkel kapcsolatban egyebek mellett a következőket mondta:

-Hihetetlenül büszke vagyok arra a közösségre, amelynek tagja vagyok, azért mert mindenek ellenére ma is a jövőről, az erőről, a meggyőződésről, az összekapaszkodásról, a tervezésről beszélgetünk ebben a teremben. Mindez hatalmas értéke a vajdasági magyar közösségnek, amely párját ritkítja. Mindig meg tudjuk találni azt a közös nevezőt, a közös szándékot, akaratot, amely felülírja az esetlegesen felmerülő, köztünk lévő különbségeket (…) Mindent összevetve bizakodó vagyok. Alkalmazkodnunk kell az új körülményekhez, de azt gondolom, megvan hozzá a rátermettségünk, a tudásunk az elkötelezettségünk, hogy az előttünk álló feladatokat, nehézségeket le tudjuk győzni- emelte ki Pásztor, továbbá felhívta a civilek figyelmét, hogy az anyaországi pályázatok mellett, a jövőben érdemes lesz az itteni  pályázati lehetőségekre is koncentrálni. 

Sutus Áron, a VMMSZ elnöke részletesen ismertette az aktuális és tervezhető pályázati lehetőségeket.

A civil szervezetek, egyesületek és intézmények jelenlévő képviselői felszólalásaikban hangot adtak a megoldásra váró problémáknak, illetve megköszönték az MNT és a VMSZ támogatását, amely által jelentős programokat, fejlesztéseket valósítottak meg az elmúlt időszakban. 

A résztvevők és vendégek látogatást tettek, megebédeltek a kupuszinai Kolbásztöltő versenyen. Ennek szervezője a Helyi közösség volt, támogató pedig a Falvakért Felelős Minisztérium és Apatin Község. A kézműves vásárral és mulatsággal egybekötött versenyen a következő eredmények születtek: első helyezett lett Tadián Zsolt, második Limburger Igor, harmadik Kiss Gábor csapata. A legszebb asztal díját szintén Kiss Gábor csapata nyerte el. 

A vendégek delegációja Kupuszináról Szilágyira utazott. Ott a József Attila Művelődési Egyesületben fogadta őket a helyi vezetőkből álló delegáció. Ismertették a megvalósított, az MNT által támogatott fejlesztéseket, terveket, meglátogatták az Önkéntes Tűzoltó Testület épületét, meghatározták a nyugat-bácskai szórványmagyarság központi ünnepségének dátumát, amely a jövő évtől kezdődően hagyományosan november 15 lesz, Szilágyin. 

A következő állomás Gombos volt, ott látogatást tettek a József Attila Általános Iskolában és az Önkéntes Tűzoltó Testületben. Mindkét helyszínen jelentős felújításokat, gyerekprogramokat vittek véghez az elmúlt időszakban az MNT támogatásával. 

Doroszlón a küldöttség a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület fejlesztéseit, a lebetonozott udvart, az újjáépített vizesblokkot tekintette meg, illetve találkozott az egyesület szakcsoportjainak vezetőivel. Onnan az Önkéntes Tűzoltó Testületbe látogattak, ahol a felújított konyhát mutatták meg a vezetők. 

Este a zombori Magyar Polgári Kaszinó adott otthont a Lakossági fórumnak. Pelt Ilona, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnöke köszöntötte a vendégeket, az érdeklődőkből álló népes közönséget, közösséget.

Kabók Erika MNT- jelölt beszédében az alábbiakat emelte ki:

-Így, a mai hosszú és tartalmas nyugat-bácskai körút végén összegzésképpen elmondható, olyan érzése van az embernek, mintha Önök mind egy nagy család lennének. Jelentős eredményekről, lelkesedésről hallottuk mindegyik településen (…) Az mindennapi élet bármely területét tekintjük, mindenütt jelen van az MNT és a VMSZ támogatása, a párt és a testület az, amely gondot visel a magyarságról. Mindez óriási kegy, hogy lehet Nemzeti Tanácsunk (…) Ami az MNT- ben meg kell, hogy legyen, amit mi magunktól is elvárunk, hogy ötletek legyenek, a szervezetek, intézmények vezetőivel együtt kitaláljuk a jövőbeni irányt. A kiépült intézményrendszerek fenntartása, ezek működésének lehetővé tétele, olyan tartalmakkal való megtöltése, amely megfelel a 21. század kihívásainak, igényeinek, egyebek mellett ezt tartom fontos feladatnak- hallottuk Kabók Erika újságírótól, szerkesztőtől. 

Lennert Móger Tímea nyugat-bácskai jelölt, (újság)író és közösségszervező a régiót érintő közösségi élet folyamatosságát, az egybehangzó igények megfogalmazódását, a megújulási képességet, a civilek, a politikum, a vállalkozói réteg együttműködését emelte ki megtartó erőként és kérte a jelenlévőket, demonstrálják a közösségek hitelét és szándékát azzal, hogy november 13- án leadják szavazatukat a Magyar Összefogás mellett. 

A fórumot megtisztelte jelenlétével Dr. Maruzsa Zoltán Magyarország kormányának köznevelésért felelős államtitkára, aki a vajdasági Nemzeti Tanács testületének,  Kárpát-medence tekintetében egyedülálló legitimitást jelentő hatáskörére hívta fel a figyelmet, a délvidéki magyar közösség, a VMSZ által megvalósított érdekképviselet erősségét hangsúlyozta és dicsérte. 

Kovács Elvira, a köztársasági parlament és a VMSZ alelnöke az MNT jogi hatáskörét ismertette és elismerően szólt a nyugat-bácskai magyar közösségek összefogásáról, a megmaradás érdekében folytatott, hiteles munkájáról. 

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi képviselőház elnöke az elmúlt munka-időszakban és a nap folyamán tapasztaltakról egyebek mellett a következőket mondta:

-Másfajta összetételű lesz a Nemzeti Tanács, mert az idők is változnak. A változó időknek megfelelően kell alakítani az MNT összetételét, a habitus-komplexumot, amely alakítja a Nemzeti Tanácsot. Egy dolog egészen biztos, attól függetlenül, hogy pártpolitikai kötődéssel rendelkező vagy pártpolitikai kötődés nélküli emberek vannak a listán, a közösségi ügyek irányában való elkötelezettség szempontjából nincs köztük különbség (…) Az elmúlt tíz évben sikerült egy olyan szerteágazó rendszer felépítenünk, amelynek csak egy szeletét, egy gyöngyszemét láttuk itt, Nyugat-Bácskában, amikor faluról falura menve összesen úgy harminc szervezetnek a vezetőjével sikerült találkozni és ha ezt az ember kiterjeszti az egész Vajdaságra, akkor látható, hogy milyen szervezeti gazdagság az, amely a közművelődésben megnyilvánul. Mindehhez, ha hozzávesszük az iskolákat, a színházakat, a múzeumokat, a könyvtárakat és minden egyéb intézményt, amink van, akkor azt gondolom, ez annak  bizonyítéka, hogy mi egy nagy rendszert működtetünk, amely az identitásunk megőrzése szempontjából kulcsfontosságú- ecsetelte Pásztor elnök úr és részletezte azokat a közösségmegtartó és építő feladatokat is, amelyekkel a jövőbeni Magyar Nemzeti Tanácsnak meg kell majd birkóznia. Végül biztatta a jelenlévőket, november 13- án,  tegyék le voksukat a megőrzést és megújulást képviselő lista mellett. 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.