Lesz közös emlékezés, ünneplés

A nyugat-bácskai Szent István- napi kenyérszentelő ünnepség főszervezője, megálmodója a Dunatáj Egyesülés civil ernyőszervezet, karöltve a régió magyar közösségeinek egyesületeivel, civil szervezeteivel. Immár hét éve, hogy augusztus 20– án megtartják az ünnepséget, amely során ünnepi mise zajlik, megszentelik a kenyeret, a népművészeti csoportok tagjai tánccal, zenével végigvonulnak Zombor főutcáján, össztánc van, és közös vacsorával zárják a nemzeti ünnepnapot.

Péter István, a Dunatáj Egyesülés elnöke elmondta, idén a vírushelyzet miatt és az annak kapcsán megszabott intézkedésekből adódóan más, kevésbé tömeges és látványos formában, módon ünnepelnek. Terveik szerint a nyugat-bácskai magyarok lakta települések (Apatin, Bácsgyulafalva, Bezdán, Csonoplya, Doroszló, Gombos, Kupuszina, Nemesmilitics, Regőce, Őrszállás, Szilágyi, Zombor) templomaiban az oda tartozók, az adott közösség soraiban kiosztásra kerül majd az ünnepre sütött közös kenyér. Ez annyit jelent, hogy a templomokban a Szent István- napi misén a közös nyugat-bácskai (külön-külön díszcsomagban kapott) kenyérből mindenki részesülhet majd.

Az idei emlékezést, ünnepet támogatja Zombor város, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Bethlen Gábor Alap.

Archív felvétel

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.