,,Ünnep, hála, kiteljesedés”-a Vajdasági Amatőr Színjátszók XXIV. Találkozójának gálaműsora-Kupuszina

Megtartották az április 5-től 14-ig zajló Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXIV. Találkozójának díjkiosztó gálaműsorát, az idei házigazdáknál, a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében megvalósuló programsorozat záróünnepségét megtisztelte jelenlétével Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár, Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, Sárközi István, az MNT Kulturális Bizottságának elnöke, Pelt Ilona, a VMSZ tartományi frakcióvezető helyettese, Péter István, a Dunatáj Egyesülés és a zombori Szórványközpont elnöke. Az eseményen beszédet mondott Dubravka Korać, Apatin község polgármester-helyettese, továbbá a tíz nap folyamán önkéntességet vállaló házigazdák, helyiek nevében Molnár József, a Sturcz József Színjátszó Csoport vezetője, Magyar Életfa Díjas rendező és a főszervezők nevében, Sutus Áron a VMMSZ elnöke. Emellett a kupuszinai 100 éves színjátszást és általában a vajdasági magyar öntevékeny színjátszó mozgalom egészét méltatta Faragó Árpád nyugalmazott színművész, igazgató, tanár.

dsc_0964

dsc_0943

dsc_0959

dsc_0974

dsc_0961

dsc_0003-3

dsc_0973A Színjátszók Találkozójának minden, szám szerint 17 előadását a művészeti szakbizottság értékelése követte. Ennek a bizottságnak tagjai az idei évben: Brestyánszki Boros Rozália, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának dramaturgja, Czajlik József, a Kassai Thália Színház igazgatója, és a kupuszinai származású Fridrik Noémi, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, kupuszinai származású színművésze. Döntésük alapján a gálaműsoron a következő díjak kerültek kiosztásra:A zsűri Pataki László-díjjal tünteti ki a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József színjátszó csoportját a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért, a Tuladunai című darabjáért. Az előadás rendezője Molnár József. Bambach Róbert-díjjal tünteti ki a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ Fabula Rasa Színjátszó Grundját a Semmi című produkció színpadra állításáért. A produkció rendezői: G. Erdélyi Hermina és Greguss Zalán. A zsűri egy kortárs magyar dráma legjobb színreviteléért, a Bányavakság című előadás létrehozásáért díjjal tünteti ki a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület József Attila Színtársulatát. Az előadást Király Sándor rendezte. Közösségteremtő tevékenységéért Garay Béla-díjjal tünteti ki a szilágyi József Attila Művelődési Egyesület Mosoly Amatőr Színjátszó Társulatát. Szilágyi László-díjjal tünteti ki Tombácz Imrét, a nagykikindai József Attila színtársulat tagját a Bányavakság című előadásban Ince szerepének megformálásáért. A zsűri Ferenczi Ibolya-díjjal tünteti ki Csernai Pannát, a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József színjátszó csoportjának tagját a Tuladunai című előadásban Évi szerepének megformálásáért. Nagy István-díjjal tünteti ki Balázs Györgyöt, a nagybecskereki Madách Amatőr Színház tagját a Függöny fel! című előadásban a Betörő (Selsdon) szerepének megformálásáért. Magyari Piri-díjjal tünteti ki Lackó Farkas Erzsébetet, a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportjának tagját a Meghalsz, Banya! című előadásban a Banya szerepének megformálásáért. A legszebb színpadi beszédért a zsűri Szántó Róbert-díjjal tünteti ki Ejzler Evilát, a topolyai Mara Amatőr Színház tagját.  A kupusziniak közönségdíjjal tüntetik ki a Nagybecskereki Madách Amatőr Színházat a Függöny fel! című előadásért. Továbbá a szakbizottság számos különdíjat adományozott.

dsc_1004

dsc_0984

dsc_0993

dsc_0995

dsc_1003

dsc_0996-2

dsc_0969

dsc_0010-5Sutus Áron, a VMMSZ elnöke záróbeszédében egyebek mellett ezeket mondta: ,,Három szavacska – ünnep • hála • kiteljesedés. Mit vállalunk ebből? Mindent! De csakis együtt! Másként nem megy, másként nem akarjuk, nem akarhatjuk. Virág Kiss Anita szavait ide lopva: az együvé tartozás mellkasszorító érzése, amit vágyunk és amit ünneplünk. Itt az elmúlt közel tíz napban ez történt, ez történik. Tisztelettel és játszással, játékkal és alázattal, várakozással és nagy találkozásokkal, visszatérésekkel és visszatekintésekkel, koccintással és baráti ölelésekkel, útravalóval és előremutatással, fogadj Istennel és búcsúénekkel, visszavágyódással és visszavárással, ujjongással és féltéssel, csodával és csodálattal. Oda-vissza ható erők, energiák, amelyből közösségtörténet és közösségi emlékezet is születik! A békediktátumok jelentésessége egészen mást mondat ma velünk. Annak tükrében, hogy ismét és még mindig itt vagyunk, egymásnak! Nemzetben és közösségben gondolkodók, teremtők és építkezők 100 év után is! Ma, a nagyhét kezdetén, virágvasárnapon pedig az ünnep és az egymásra figyelésnek valami egészen más mélységei, rétegei is feltárulkoznak, felviláglanak. Ha engedjük, márpedig engedjük és akarjuk!(…)Mint házigazdának, jövőre valaki egészen máshoz intézhetjük köszönő szavainkat. S bár nem szokásunk a gálán bejelenteni a jövő évi helyszínt, mégis, talán a 100 év jegyében, és annak jegyében is, hogy jövőre negyedszázados lesz seregszemlénk, lehetünk mi is rendhagyók. Kedves Mindnyájan! 2020-ban, a huszonötödik találkozó házigazdája Szaján és az Ady Endre Művelődési Egyesület lesz.”

A gálaműsort az Újvidéki Színház Tom Sawyer kalandjai című musical zárta.

dsc_0016-2

dsc_0020-4Dienes Blanka, helyi származású színinövendékkel a főszerepben…

dsc_0018-3

dsc_0950

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery529/

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.