Aranymise volt Kúlán

A szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium rektora, msgr. Miocs József vasárnap aranymisét szolgált, felszentelésének 50. évfordulója alkalmából szülővárosában, Kúlán, a Szent György katolikus templomban.  

atya

Regécz László fotói

Miocs atya a hálaadása alkalmával elmondta, hogy vallásos családból származik és az akkori plébános dr. Aczél Gyula indítására kezdett el gondolkozni a papi hivatáson, amely a későbbiekben beteljesült és ötven éve hivatásának tekinti.

A zágrábi Érseki Klasszikus Gimnáziumban tanult, majd teológián folytatta tanulmányait, szintén Zágrábban. Pappá szentelése utáni újmiséjét Kúlán tartotta meg, ezért is esett arra a választás, hogy ünnepi aranymiséjét is szülővárosában tartsa.

Ötven éve tanít a szabadkai Paulinumban, későbbiekben annak igazgatói, rektori tisztséget is kiérdemelte. Első miséjének jelszava, mottója a ,,Benned bíztam Uram, ne hagyj soha szégyent érnem.,, végigkísérte útján és ma is ez vezérli számtalan tevékenysége végzése közben.

viselet-2

elnok

Az aranymise alatti felszólalások, köszöntők, hálaadások msgr. Miocs atya kiváló tevékenységét, emberszeretetét, segítőkészségét méltatták.

Számos hazai és anyaországi egyházi és közéleti előljáró is jelen volt az ünnepen.  A kúlai születésű, vidéken szolgálatban vagy nyugdíjban lévő papok is meghívást kaptak az eseményre. Köztük Beer Gergely Kiskőszegről és környékéről, Szungyi Károly Adáról, Pastyik Róbert Pancsováról és környékéről. Sajnos a messze távolban élő paptársak idős koruk vagy a távolság miatt nem tudtak jelen lenni.

A nem mindennapi ereményen, msgr. Miocs József kúlai aranymiséjén jelen volt Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője, Pásztor István, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Hajnal Jenő, az Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Nyilas Mihály, a Tartományi Kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, Kern Imre, a Vajdasági Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese, Sutus Áron a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke és Dudás Károly tiszteletbeli elnök, Bunford Tivadar, a Szabadka városi képviselő-testület elnöke, Valka Károly, Kúla község alpolgármestere, a vallási minisztérium, a Paulinum, a kúlai Népkör küldöttsége.  

elso-sorok

hatso-sorok

Juhász György, kúlai esperes plébános, msgr. Miocs József és a vendégként jelenlevő papság együttesen szolgálták az aranymisét, amelynek a kúlai templom kicsinek bizonyult, ugyanis teljesen megtelt a hívekkel és a vendégekkel. A misét a szabadkai Pro Musica kórus tette még felemelőbbé.

korus

csalad-csoportkep

Szöveg: Kozma Lívia

Fotó: Regécz László 

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery463/

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.