Az egykori polgármesterre emlékeztek-Zombor

A Vajdasági Magyar Szövetség zombori szervezetének kezdeményezésével és szervezésében október 31- én megkoszorúzták a város egykori polgármestere, Csihás Benő síremlékét.

Mazalica Aureta fotói

Pribilla Attila segédpolgármestertől, a VMSZ helyi szervezetének elnökétől megtudtuk, a ,,híres, parképítő, fasorokat nevelő polgármester” síremlékének jelenlegi rendbetételét Bartalos Jánosnak köszönheti a közösség.

koszoruzok

A Pfeiffer Attila történész által korábban írt visszaemlékezésében olvasható, Csihás volt az, aki száz évvel korábban élt elődével, Markovics Józseffel együtt megalapozta a város fásítását. Ma Zomborban egy főre 25 négyzetméternyi zöld felület esik, csak a tévesen galagonyafának mondott celtiszekből, azaz ostorfákból több mint nyolcezer borul sűrű sátorként a sétányokra. Egy ilyen úttörő, mindenki számára hasznosat teremtő embernek, gondoljuk csak, áldott lehet az emléke. Sajnos nem így van. A városi köztisztasági vállalat 1991- ig Csihás Benő nevét viselte, de ettől kezdve, hogy, hogy nem, egyszerűen kikopott onnan. A dolgozói közösség sírjának gondozását is elhanyagolta. Ezt gondos kezek jóvátették, de neve még nem került vissza illő helyére.

koszoruzas-2

koszoru

koszoruzas-gyertyaA szervezők hagyományt kívánnak teremteni a megemlékezéssel, ahogyan Csihás Benő eszmei hagyatékának, törekvéseinek folyamatos szem előtt tartásával is.

sirfelirat

sir-koszoruvalMazalica Aureta fotói

Kapcsolódó GALÉRIA: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery464/

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.