Szavak, képek közösségben- Pünkösd a doroszlói Szentkúton

A doroszlói Helyi Közösség, a Kuckó Gyermeksarok és a Dunatáj Egyesülés közös szervezésében, Kurta élet- ismerős versek címmel pünkösdi művelődési programsorozat zajlott a Mária, Keresztények Segítsége Egyházmegyei Kegyhelyen, a Szentkúton

img_4189

img_4213

img_4214

Az est vendége volt a szegedi (alkotó) páros, Pusztai Virág doroszlói származású grafikusművész és Bene Zoltán író. Meghatározó (egyéni és közösségi) értékekről, helyiségről, a szavak és képek szabadságáról, az alkotás folyamatáról beszélgetett velük Lennert Móger Tímea.

img_4207

img_4205

img_4211

Kiállítás nyílt Pusztai Virág grafikáiból, amelyek Bene Zoltán Kurta élet című novelláskötetét illusztrálják. A falusi, kocsmai és városi, többnyire különc figurákat felvonultató könyv három ciklusból áll. Virág valamennyit hét képben, az az összesen 21 grafikában alkotta meg. A Gellér Magdolna tanácselnök által megnyitott tárlatot érdeklődéssel fogadta a doroszlói, gombosi, kupuszinai és zombori művészetkedvelőkből álló, népes közönség.

img_4210

img_4197

img_4203

img_4217

Az est második részében a Nem mondhatom el- Ismerős versek című pódiumestet láthatták, hallhatták. Hajvert Ákos (Topolya) és Tóth Péter (Kunszentmiklós) Radnóti– díjas versmondók egyedien, a kivételes előadásmódot flashmob vetítésekkel ötvözve idézték meg vagy éppen írták felül a magyar költészet klasszikusainak, gyöngyszemeinek (pl. Ady, József Attila, Kosztolányi, Nemes Nagy Ágnes, Faludy György vagy Domonkos István) üzenetét.

img_4162

img_4166

img_4160

img_4167

img_4159

A Nyugat- bácskai közösség, ezen az estén mondott nyilvánosan köszönetet a Szabó Sándornak, aki a Petőfi Sándor Program keretében töltött itt hét hónapot, segítve a térség civil szervezeteinek munkáját. Sándor mentora, Pelt Ilona méltatta a Kárpátaljáról érkezett fiatal történész érdemeit.

img_4187

img_4191

További ,,beszédes”képek, (Pelt Ilona és Szabó Sándor fotói) láthatóak GALÉRIÁNKBAN, ide kattintva: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery40/

 

 

 

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.