Nemzeti összetartozás napja a Mária- kegyhelyen

Június 4- én több okunk is van/volt az elmélkedésre. A doroszlói Szentkút, Egyházmegyei Kegyhelyen Mária szent szívének zarándoklata, Fatimai engesztelő imanap és Trianonra való emlékezés zajlott.

img_5281

img_5317

A Kegyhely igazgatója, ft. Verebélyi Árpád főesperes és a Nyugat- bácskai származású, Ausztriában élő Pusztai Csaba kezdeményezésére, helyi és Észak- bácskai közösségi emberek, történészek, néprajzosok közreműködésével tanácskozás zajlott két zarándok- útvonal kialakításával kapcsolatban. Chemez Farkas beszámolt lovas- zarándoklataikról. Útjuk legutóbb a román-szerb-magyar hármas határról, Kübekházáról Felsőszölnökig, a szlovén-osztrák-magyar hármas határig, végig a trianoni határ mentén vezetett.

img_5256

Verebélyi atya a Közép-Európa zarándokútjának nevezett Mária- útról tartott ismertetőt. Ez a zarándoklat a Kárpát-medence Mária-kegyhelyeit köti össze. A kelet-nyugati tengelye Mariazell-től (A) Csíksomlyóig (RO) vezet, míg az észak-déli Czestochowa-tól (PL) Međugorje-ig (BiH.) Mindkét főág kb. 1400 km hosszú, ami gyalogosan 60 nap alatt járható be, de vannak, akik kerékpáron vagy lóháton vágnak neki a távnak. Az úton járóknak számos alternatívát kínálnak a leágazások, melyek hálózatot alkotva különféle zarándokhelyeket, természeti-, épített-, és kulturális értékeket kapcsolnak be a látnivalók sorába. (Részletes információ található itt: http://mariaut.hu// )

Nyugat- Bácska jelentős (vallási) helyszínei mindkét zarándoklat útvonalában szerepelnek majd.

img_5283

A megbeszélést zsolozsma és engesztelő szentmise követte, a Szentkút kegykápolnájában.

img_5301

Támogatói szándékkal jelen volt a Duna-menti Svábok Szövetségének delegációja és a Renovabis segélyszervezet képviselete.

img_5255

img_5276

(Képünkön gombosi hívek, két nagymama és unokájuk, akivel együtt zarándokolhattak a Kegyhelyre)

Doroszlói és gombosi zarándokok népes csoportja követte végig a programsorozatot.

img_5320

A kora esti részben a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából Pfeiffer Attila történész, doktorandusz hallgató tartott előadást a trianoni történések témájában. Nem csak a nemzet sorsát érintő tragikus tényekre, de azok hátterére, összefüggéseire mutatott rá a Mivé lett magyar hazátok!? című előadás.

img_5306

img_5326

 

img_5336

img_5330

Felvidéki gyökerekkel rendelkezik, Magyarországon él, a Kárpát- Medencét lóháton barangolja be Chemez Farkas néprajzkutató. Személyes hangú élménybeszámolójából kiderült, a Kárpát-Medence magyarok lakta és a magyar őstörténeti vonatkozásokat rejtő, kazahsztáni tájakat bejáró útjaik során kisebb- nagyobb csodáknak voltak tanúi, azáltal, hogy valamennyi megálló alkalmával Mária- érméket ajándékoztak a helyieknek. Farkas a saját tapasztalatai alapján hívta fel a figyelmet, azokra az emberi, vallási és nemzeti alapértékekre, amelyek közösség- és lélekmegtartó erővel bírnak.

img_5267

Kapcsolódó GALÉRIÁNK: http://nyugat-bacska-portal.info/wppg_photogallery/gallery50/

 

 

 

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.