A nemzeti összetartozás napja Bácskertesen-Kupuszinán

Június 9- én a Közép-Duna menti történelmi és környezeti örökségünk védői Gyuszi civil szervezet a nemzeti összetartozás napja alkalmából nyugat-bácskai központi emlékezést tartott a bácskertesi (kupuszinai) Turul-szobornál.    

A rendezvény délelőtt szentmisével kezdődött a helyi Szent Anna templomban, majd alkalmi műsor és koszorúzás zajlott a templomkertben. 

A misét ft. Kurin István vezette. Prédikációjában hangsúlyozta az identitásőrzés és a nemzeti, a közösségi összefogás mindenkori fontosságát.  

A Turul-szobornál az emlékező közösséghez szólt dr. Úri Emese, köztársasági parlamenti képviselő. 

-Tulajdonképpen a régi nagy Magyarország minden területén emlékeznek e nap alkalmából arra, hogy valamikor egy ország voltunk és egyfajta tömböt képeztünk. A kupuszinaiakban, sok egyéb mellett az az érdekes és értékes, hogy a palóc vidámság meg a szorgalom bennük közösségépítő módon találkozik. Aki a templomban volt a mai szentmisén az egy nem mindennapi közösségi erőnek lehetett tanúja, amely például megnyilvánult a hangzatos, öntudatos éneklésben is. Mindez példaértékkel bír számunkra. Dél-Bánátból jövök, ott nevelkedtem és mindig is nagyon fölnéztem a nyugat-bácskai magyar szórvány közösségek tagjaira, a helyi népviseletet megtartó, ápoló sors-és nemzettársainkra, erőt adtak a megmaradáshoz, tanultunk az ő megmaradási stratégiájukból. Most itt vagyunk  Kupuszinán és mindezt megtapasztaljuk. A trianoni történések óta eltelt több mint száz év és még büszkeséggel vagyunk, ha kevesebben is, de a lényeg ugyanaz. Élő és ható a megtartó erő, amely mindig visszavárja azokat, akik az idők során más tájakra mentek boldogulást keresni- hallottuk a képviselőtől.    

Péter István főszervező hangsúlyozta, büszkék rá, hogy Kupuszina a nyugat-bácskai magyarság bástyája lehet és ennek egyik jelképe is a templomkertben felállított Turul-szobor.  

A kupuszinai Turul-szobornál koszorút helyezett el a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, a testvértelepülés, Hercegszántó, a kupuszinai Helyi közösség, a Szent György Lovagrend, a Laza Kostić Kultúrközpont Herceg János részlege, a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a zombori Magyar Polgári Kaszinó, a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület, a bácsgyulafalvi Petőfi Sándor MME, a gombosi Arany János MME és Önkéntes Tűzoltó Testület, a bezdáni ÖTT, kupuszinai ÖTT, a doroszlói ÖTT, a Dunatáj Egyesülés, a kupuszinai Szent Anna Egyházközség képviselete. 

A Tadián Viola vezette emlékező műsorban énekkel fellépett a kupuszinai Csernai Panna, szavalattal a szilágyi Francia Henrietta, továbbá közreműködött a bácsgyulafalvi Petőfi Sándor MME citeracsoportja meg a doroszlói Móricz Zsigmond MME néptánccsoportja és Fúvószenekara. 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.