145 éves a bezdáni Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Május 25- én díszülés keretében 145 éves fennállását ünnepelte a bezdáni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

A helyi magyar közösség egésze szempontjából fontos eseményt megtisztelte jelenlétével Dr. Maruzsa Zoltán, Magyarország kormányának köznevelési államtitkára, Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, köztársasági parlamenti frakcióvezető, továbbá jelen voltak a VMSZ helyi vezetői, tisztségviselői, önkormányzati képviselő jelöltjei, a Magyar Nemzeti Tanács tagjai. 

Dr. Pásztor Bálint:

-A bezdáni tűzoltó egyesület 1879- ben alakult, éppen abban az évben, amikor Móricz Zsigmond és Móra Ferenc is született, úgyhogy nagyon régóta működnek. Itt Nyugat-Bácskában az ilyen jellegű egyesületek közösségmegtartó erővel is bírnak. Tehát nem ,,csak” arról van szó, hogy oltják a tüzet, amikor kell, de természetesen ez a legfontosabb tevékenységük. Ki kell emelni, hogy a működésük önkéntes alapú, tehát az egyesület tagjai nem hivatásosok, de professzionálisan űzik ezt a hivatást és a saját szabadidejükből, a családjuktól veszik el azt az időt, amit a közösség segítésére fordítanak. ,,Egyben tartják”a falut, úgyhogy a szórványtelepüléseken még inkább fontos ezeknek az egyesületeknek a működése, éppen ezért támogattuk az elmúlt években magyarországi forrásokból és itteni eszközökből a bezdáni tűzoltók székházának megújulását, felújítását is- hallottuk a VMSZ elnökétől.

Dr. Maruzsa Zoltán az ünnep jelentőségét hangsúlyozva az alábbiakat nyilatkozta:

-Messze többről szól az egyesület tevékenysége, mint a tűzvédelem, hanem egyben a bezdáni magyarság egy komoly, jelentős civil szervezete, nagyon sok rendezvény az egyesület keretei között kap teret. Az anyaországi és helyi támogatásoknak köszönhetően nagyon szép átalakuláson esett át az infrastruktúra, amelyben az egyesület működik, olyan állapotban van, amelyre méltán lehet büszke a délvidéki magyar közösség és azok, akik működtetik. A mostani jubileum, amit megtarthatunk a  magyarság, de Bezdán egész közössége számára egy fontos évforduló, történelmi távlatokba nyúlik vissza, továbbá identitásőrző szerepet tölt be- ecsetelte az államtitkár.

A bezdáni Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke, Horvát Alen a jeles jubileum kapcsán a következőket hangsúlyozta:

-145 éve folyamatos a bezdáni egyesület működése. Kisebb- nagyobb zökkenők voltak természetesen, hiszen az első, a második világháború, majd a ’90- es évek polgárháborúja megtette hatását, viszont azokban az időkben is magas szinten működött az ÖTE. További jelentősége, hogy a segítő szándékú embereknek van hova tartozni, falu szinten mindezt egy tűzoltó egyesületen belül kiválóan meg tudják valósítani. Az ünnepségen 160 vendégünk van, nemcsak Vajdaságból, hanem Dél-Szerbiából, Magyarország, Horvátország területéről is érkeztek önkéntes tűzoltók, akikkel különben is folyamatosan, egész éven át tartjuk a kapcsolatot. Magyarország kormánya és a Magyar Nemzeti Tanács mellett a támogatók sorában szeretném kiemelni a Vajdasági Magyar Szövetséget, továbbá helyi szinten Kiss Csabát és családját valamint Major Jácintot és családját- mondta a bezdáni tűzoltó elnök. 

Dr. Úri Emese köztársasági parlamenti képviselő a díszülésen tett felszólalásában nyomatékosította az önkéntes tűzoltók segítő tevékenységének jelentőségét.

A Nyugat-Bácska Portál és Ótos András felvételei

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.