Szorgalmasak és eredményesek a bácskertesi gazdák- Magyar Szó

Kedden a bácskertesi (kupuszinai) gazdaságokban tett látogatást a Vajdasági Magyar Szövetség két tisztségviselője, Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár és Molnár Viktor tartományi képviselő, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója, továbbá Péter István, a VMSZ Apatin önkormányzati listájának vezetője. Egyebek mellett megtekintették Hodovány Attila, almatermesztő ültetvényét, Tumbász Attila gyógynövény és fűszerpaprika termesztő birtokát, és Fridrik Gábor kertészetét. 

Hodovány Attila 1992 óta foglalkozik almatermesztéssel:

– Egy újabb, 2 hektáros, 2009-es ültetvényt néztünk meg, amely nem került rögtön jégháló alá. Kétféle almafajtám van, az idared és a piros delises. A tavankúti Sufruit hűtőház cégen keresztül értékesítem, tehát nagybani piacra kerül. Pályáztam a Prosperitati Alapítványnál is a jégháló rendszer alapjaira, a Fejlesztési Alapnál pedig konkrétan a jéghálóra. A jövőbeni elképzelésem egy vonatrendszer, amelyen boksz paletta helyezkedik el, az almát egyenesen oda szüreteljük, ezáltal nagymértékben megkönnyíti a munkánkat. Ezt is a Prosperitati Alapítvány támogatásával szeretném megvalósítani – ecsetelte Hodovány Attila.

Tumbász Attila megközelítőleg nyolc hektáron termeszt fűszerpaprikát:

– Jelen pillanatban az a helyzet, hogy nem maradt fűszerpaprikánk, idén ez egy kis problémát jelentett, de tulajdonképpen, ami a kapacitást illeti, sokkal többet nem is tudnánk előállítani. Szinte minden pályázati lehetőséget megragadunk, az elmúlt húsz évben talán 17-18 pályázatunk volt. Ezeknek döntő többségét az utóbbi hat-hét évben a Prosperitati Alapítvány pályázatai teszik ki. Továbbá a tartománynál, a start-upon és a minisztériumnál is résztveszünk a pályázatokon. 2005-ben próbálkoztunk először, természetesen akadtak sikertelenek is, de elmondhatom, a benyújtott pályázataink 80 százaléka eredményes volt – hangsúlyozta Tumbász Attila. 

A vendégek arról számoltak be, a szerdai útjuk során úgy tapasztalták, legyen szó növénytermesztésről vagy állattenyésztésről, a termelők nagyon aktívak, Nyugat-Bácskában élénk a pályázási kedv. Sikerült a bizalmat megszerezni, köztudatba hozni a különböző pályázati lehetőségeket. Folyamatosan felmérik a terepet, meghallgatják az igényeket, amely információkat aztán beépítik a különböző minisztériumi, tartományi kiírásokba. Önkormányzati szinten ugyancsak fontos az érdekképviselet, amely a gazda szolgálatába állhat.  

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.