Doroszló újratelepítésének ünnepe

A doroszlóiak április 5- én, pénteken ünnepelték a falu újratelepítésének 272. évfordulóját az emlékkeresztnél. Köszöntőbeszédet mondott Gellér Enikő, a fennállásának 15. évfordulóját ünneplő DiSz Ifjúsági Szervezet elnöke. 

Egyebek mellett hangsúlyozta:

,,Minden évben nagy öröm megünnepelni a falu újratelepítésének évfordulóját, hiszen nagy múltú, jelentős hagyományú településről van szó. Mint minden közösséget, úgy a miénket is a fiatalok viszik előre. Ezért fontos a doroszlói ifjúsági szervezet munkája, hogy erős utókort tudjunk teremteni, folytatva hagyományaink ápolását.”

Pelt Ilona a Vajdasági Magyar Szövetség Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnöke így vélekedik az ünnep jelentőségéről:

-Ez a nap nagyon fontos számunkra, hiszen az újratelepítés, egy újrakezdés évfordulóját ünnepeljük. Ugyan a lakosság száma megfogyatkozott, mégis úgy érzem és tapasztalom, ereje van a megújulásra. Folyamatosan olyan rendezvényeket szervezünk, közösségi aktivitásokat folytatunk, amelyek éltetik a közösséget, dinamikát hoznak abba. Mindezen túlmenően a hagyományaink és az ősöktől kapott példaadó erő is csak előrevisz bennünket- mondta el Pelt Ilona, aki egyben a doroszlói Helyi közösség Tanácsának tagja is.

Diósi János, a Szent György Lovagrend priorja az évforduló kapcsán úgy fogalmazott, a megmaradást szolgálja az emlékezés, abban a tekintetben is, hogy a gyerekek, a fiatalok megismerjék, továbbadják a közös múltat, amely a generációk tagjait összeköti és a település jövőjének záloga lehet.

A keresztnél elhelyezte az emlékezés virágait a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség Helyi Szervezete, a DiSz Ifjúsági Szervezet, a doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület, a visegrádi Szent György Lovagrend képviselete. 

Áldást mondott ft. Verebélyi Árpád címzetes prépost, esperesplébános.

Közreműködött a Klemm Valéria vezette templomi kórus.

Az emlékezést L. Móger Tímea vezette le, továbbá felolvasta Pusztai Lajos Igére várni című versét. 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.