A VMSZ városnapi ünnepsége Zomborban

A Vajdasági Magyar Szövetség Nyugat-bácskai Körzeti Szervezete február 19- én tartotta a Zombor város napja alkalmából szervezett, hagyományos ünnepséget. 

A rangos eseményt megtisztelte jelenlétével Dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke, Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke, Juhász Bálint, a VMSZ Intézőbizottságának elnöke, Hugyik Richárd, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának kulturális ügyekkel megbízott tagja, Kudlik Zoltán, tartományi művelődési, tájékoztatási és vallási közösségi segédtitkár, Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, továbbá résztvettek a helyi tisztségviselők, egyházi méltóságok és a Szent György Lovagrend tagjai.

Pelt Ilona, a VMSZ Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnöke köszöntötte a jelenlévőket, a vendégeket. Egyebek mellett hangsúlyozta, külön öröm, hogy június óta két szervezet tagságával, a vajszkaival és a palánkaival gazdagodott a körzet. Elmondta, hatodik alkalommal kerül sor a VMSZ körzeti szervezetének városnapi ünnepségére és hagyománnyá vált, hogy minden évben mást kérnek fel a csapatból, hogy beszéljen az elmúlt év eredményeiről, az aktuális politikai helyzetről és a tervekről.  

Idén Kanizsai Tamás, a zombori Helyi Szervezet elnöke osztotta meg gondolatait az ünneplő közösséggel.  

,,A 2023-as év próbára tett minket. Sajnos, elveszítettük a VMSZ elnökét, Pásztor Istvánt, kinek személyében igazi vezetőt tisztelhettünk, egyénisége sokban segítette térségünk fejlődését.  

Az, hogy a közösségeink ereje a nehézségek idején mutatkozik csak meg igazán, továbbá,  hogy sorainkban az összefogás mindig jelen van, most még egyszer bebizonyosodott. A parlamenti és tartományi választásokon kimagasló eredményeket értünk el minden szinten.

Ugyancsak hatalmas eredmény számunkra: Nyugat-Bácskának, Zombornak parlamenti képviselője van, dr. Úri Emese személyében (…) A VMSZ közbenjárásával, anyaországi, köztársasági, tartományi és önkormányzati támogatásokból, a Magyar Nemzeti Tanács, továbbá a Prosperitati Alapítvány forrásaiból számos projekt került megvalósításra.

Új regionális utat építettünk ki Kerény és Bácsgyulafalva között, az elmúlt évben be lett fejezve a Bácskertes (Kupuszina) – Monostorszeg út. A nagyobb projektek között szerepel a zombori Egészségház teljes felújítása (…) Sok befektetett munka és kitartó küzdelem után sikerült létrehozni a Herceg János Magyar Művelődési Központot. Ez egy jelentős lépés a Nyugat-bácskai magyarság megtartásáért folytatott harcban (…) A gombosi József Attila Általános Iskola új tetőszerkezetet kapott, Kupuszinán pedig az iskola vízhálózatát javítottuk tartományi eszközökből. Emellett a bezdáni Vodovod vállalatnak köszönhetően, évről évre jobb minőségű ivóvíz jut a polgárokig, valamint tavaly is tovább tudtuk fejleszteni a falugazdász hálózatot. Mindezek mellett még két aktuális, fontos projektet emelnék ki: elkezdődnek a bezdáni színház épületének felújítási munkálatai, valamint már folynak a tárgyalások bezdáni fürdő felújításával kapcsolatban is.”

Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke szólt az ünneplő közösséghez. 

-A nyugat-bácskai magyarság, így a zombori magyarság példamutató módon őrzi  nyelvünket, hagyományainkat, annak ellenére, hogy nagyon nehéz körülmények között éltek itt a ’90- es évek vérzivataros időszakában a frontvonaltól néhány kilométerre. Kitartást tanúsított és most is egy kiterjedt intézményrendszerrel rendelkezik itt a magyarság. Mindezt nekünk mindig támogatnunk kell és igyekszünk is így tenni, annak érdekében, hogy a zombori magyarság a jövőben is élni és fejlődni tudjon- hallottuk a megbízott elnöktől.

A színvonalas ünnepi műsort Bóka Olivér vezette. Fellépett a Zombori Filharmónia vonósnégyese, Marko Pavlović és Stefan Ivetić hegedűn, Dušan Perić brácsán, Ana Zelić csellón, Székely István művészeti vezetésével, Milan Radišić vezényletével. Saját versével ajándékozta meg a közönséget Antalovics Péter költő, Kovács Trisztánt hallhattuk énekelni. Radaković Ilona a zombori Szternagy László gépészmérnök és dr. Silling István kupuszinai néprajzkutató által összeállított, a zombori napóráról és piactérről szóló, emlékező és emlékeztető írást olvasta fel.  

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.