Testvértelepülési találkozó- Csonoplya

Csonoplya testvértelepüléséről, a magyarországi Madarasról érkezett és helyi gyerekek részvételével tartottak Nemzetközi találkozót a nyugat-bácskai településen, a csonoplyai Arany János Kultúregyesület szervezésében, partnerségben Madaras Község Önkormányzatával, továbbá az ottani Iskolás Gyermekekért Közalapítvánnyal.

A háromnapos ottlét alatt a madarasiak, a falu nevezetességei mellett megtekintették a zombori Megyeháza épületét, a középiskolás diákotthont, a Zombori Sváb Múzeumot, Magyar Polgári Kaszinót, Schweidel József aradi vértanú szobrát, résztvettek a rétes fesztiválon.

A madarasi gyerekek bemutatták saját falujukat. Csonoplya múltjával pedig Szlávics Károly helytörténész ismertette meg a gyerekeket. Rajcsányi Jolán a helyi Mesélő Múlt nevű tájház tulajdonosa nemezelni tanította a résztvevőket. Szombat este fergeteges táncház zárta a napot.

Jövőbe néző közös tervekkel és a mostani találkozó hagyományteremtő perspektívájával

zárult a programsorozat, amelyet az Arany János Kultúregyesület részéről Krizsán Valéria tanítónő és Szakács Emese egyetemi hallgató vezettek.

A testvértelepülési  eseménysorozat támogatója volt a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság. 

Forrás: Szakács Csaba

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.