Goretić Péter dokumentumfilmet forgat Zomborban

Zomborban forgatja legújabb, ezúttal dokumentum jellegű filmjét Goretić Péter, helyi születésű, Budapesten élő filmrendező.

Az Irgalmas angyal munkacímű alkotás témája a ‘90- es évek polgárháborújának fel (nem)dolgozottsága, a NATO- bombázások hatása női sorsok perspektívájából. 

A rendezőtől megtudtuk, négy barátnő élettörténetén keresztül bontakozik ki a többrétegű téma.

-Édesanyám, Goretić Vámoser Györgyi és testvére, Vámoser Éva, továbbá barátnőik, Planchon szül. Dunai Szilvia, Vranić Csilla, Mastilović Angéla, Marjanović Laura a szereplők. Különlegesség, hogy ők hatan több mint negyven éve barátnők, a mai napig szoros a kapcsolatuk, amellett is, hogy közülük van, aki már Franciaországban vagy Magyarországon él. Ilyenkor nyáron rendszeresen van egy találkozójuk, bulival összekötve. Ezt az időszakot jelöltük ki a forgatásra. Előbb mindenkivel külön is forgattunk, hogy felszínre kerüljenek az emlékek, majd a bulin pedig, amikor együtt lesznek, akkor doku-reality formában dolgozzunk a témával, amely egyre szélesedik, nagyon nehéz lesz egy órás filmbe tömöríteni. 

Beszélünk a családtörténetekről, a gyerekkorról, milyen volt Jugoszláviában felnőni stb. Ugyanis közben rájöttem, hogy ennek a sztorinak azzal együtt van súlya, hogy itt első generációként mindenki úgy nőtt fel, hogy azt hitte, stabil, erős, Nyugat-orientált országban lakik és végtelen perspektívával rendelkezik. Aztán egyszer csak szétesett, szó szerint robbant minden. Jöttek a polgárháborús ‘90- es évek, majd mindezt csak fokozta a NATO-bombázás. Közben pedig a most megszólaló nők úgy élték túl ezeket az eseményeket, hogy nem törtek meg, nagyon pozitív, nevetős, elégedett emberek tudtak maradni, továbbá kitartottak a barátságok is. Sőt, egy hangsúlyos szempont még, hogy ezt követően szinte mindannyian mára valamilyen vezető pozícióban viszik a pályájukat előre. 

Erős története van mindenkinek. A legnagyobb kihívás tehát, hogy mindebből mindössze egy órás film szülessen- mesélte Péter, akit az alábbiakban a film készítésének folyamatáról is kérdeztünk.

Mi motivált, hogy ezt a témát dolgozd fel, méghozzá a női szemszöget hangsúlyozva?

-A női kiállások, szerepvállalások. A saját történetemben is anyám volt az erős családmentő és azt éreztem, hogy a barátai körében is a nők voltak az erősek mindegyik esetben. Fontos szempont volt még, hogy minden háborúról szóló feldolgozás, mindig férfiakról szól, férfi szemszögből, miközben ott vannak a nők, akik tartják a hátukat, biztosítják a hátországot.

Mind a hatnak ott voltak a gyerekei, akik akkor születtek és a férjek vagy nem voltak jelen vagy a saját félelmüket nem tudták feldolgozni, ezért magukba zárkóztak. Azt érzem, hogy mindegyik szóban forgó nő tulajdonképpen magányosan vészelte át ezt az időszakot. 

Kik a stáb tagjai, az alkotótársaid és hol zajlanak a forgatások?

-Zomborban forgatunk, a szereplők otthonaiban, készítünk vágóképeket a városban, továbbá a közeli Vámoser-szálláson. 

A filmet a Forward Productions készíti. Hozzám emberileg és szakmailag is közel álló csapattal. Ez a tény nagyban hozzátesz az alkotási folyamatokhoz, hiszem tulajdonképpen a hazai, intim szférában forgatunk most.  

Producerek: Kapin Zsolt, Kiss Jenő, Török Éva. Az operatőr Viesz Richárd, a vágó Nagy Ákos, a gyártásvezető Bedő Gabriella. 

Ezúttal is számíthatok helyi erőkre, a gyártásvezető munkáját például Stipankov Marot Andrea segíti. 

Milyen anyagi forrásból készül az alkotás és mikor láthatjuk itthon is a filmet?

-Az Irgalmas angyal című dokumentumfilm a magyar Nemzeti Filmintézet finanszírozásában készül, Zombor város támogatásával. 

Várhatóan jövő nyárra készül el a produkció és az a terv, hogy bemutatjuk majd a Zombori Filmfesztiválon- mesélte Goretić Péter rendező. 

 

 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.