Gombosiak ünnepe

Szent László király ünnepe, templombúcsú alkalmából tizenhetedik alkalommal szervezték meg a Búcsúi napok elnevezésű rendezvénysorozatot a gombosiak. 

Június 24- én  estefelé a József Attila Általános Iskolából induló népviseletes felvonulással vette kezdetét a programsorozat. A Tűzoltó Otthon előtt közös tánc zajlott.

A művelődési egyesület udvarán megkoszorúzták a Méhészegyesület névadója, Tamaskó József szobrát. 

A színházteremben alkalmi műsor zajlott.

Vendégként jelen volt ft. Verebélyi Árpád címzetes prépost, esperes plébános, Dubacz Éva tartományi képviselő, Pelt Ilona tartományi segédtitkár, a Vajdasági Magyar Szövetség Nyugat-bácskai Körzeti Szervezetének elnöke, Lennert M. Tímea, a Magyar Nemzeti Tanács tagja, Somogyi Lajos, a testvértelepülés, Ballószög polgármestere, Dejana Salaj Milojković, Hódság község elnökének helyettese, Miloš Popović, a hódsági Helyi közösség képviselője, továbbá résztvettek a jeles eseményen a gombosi Helyi közösség tagjai és a helyi iskola, a civil szervezetek, az egyesületek képviselői.

A vendégeket, a fellépőket és a népes közönséget Stepanović Julianna, a gombosi Arany János Magyar Művelődési Egyesület elnöke köszöntötte. A műsort Sörfőző Katinka vezette. Gombosi táncokkal felléptek a helyi kis csoportos néptáncosok, Hajnal Krisztina vezetésével, továbbá az idei Gyöngyösbokréta Fesztiválon bemutatott koreográfiával a nagy csoportos néptáncosok, Cseperka Tímea és Hajnal Krisztina vezetésével. 

A nemesmiliticsi Németh László Magyar Művelődési Egyesület Mákvirág citerazenekara Békési párosítót játszott, Báló József felkészítésében. A zenekar a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn ezüst, az Aranycitera valamint a Citera pendüljön, ének zendüljön! vetélkedőkön arany minősítést érdemelt ki, valamint továbbjutott a községi és a községközi szemlén, a tartományi megmérettetés pedig szeptemberben vár rájuk.

A nemesmiliticsi művelődési egyesület néptánccsoportja Dél-alföldi táncokat mutatott be, az egyesület citerazenekarának kíséretében. Őket szintén Báló József készítette fel. Ugyanígy a népdal énekkettőst is. Mátyus Lilla és Farkas Fanni Felvidéki népdalokat énekelt. A kettős a Szólj, síp, szólj! vetélkedőn és a Citera pendüljön, ének zendüljön! vetélkedőn is arany minősítésben részesült. 

A hódsági Folklorni Studio kis táncosai Szerbiai táncokat mutattak be. Koreográfus: Goran Pavkov, művészeti vezető: Nikola Tomić.

A szilágyi József Attila Művelődési Egyesület Borvirág férfikórusa és Búzavirág menyecskekórusa is fellépett a műsorban, nagy sikerrel. 

Az apatini Mazsorett csoport a Funky Town című koreográfiát mutatta be. Koreográfusok: Tijana Gring  és Matea Vidaković. 

A színvonalas műsort, alkalmat támogatta a tartományi titkárság, Hódság község, a Helyi közösség és Ballószög önkormányzata is.  

A közös ünnepi vacsora keretében Somogyi Lajos, Ballószög polgármestere kifejezte elismerését a gombosi magyarok példás közösségét, szórványban való helytállását illetően. 

Stepanović Julianna, a gombosi Arany János MME elnöke a Búcsúi napok rendezvénysorozattal kapcsolatban a következőket hangsúlyozta:

-Fontos ez az ünnep a közösségünk számára, hiszen legalább évente egyszer, ilyenkor összejönnek a helyiek, általában a külföldön élő gombosiak is hazalátogatnak erre az alkalomra, hazatérnek a távolban élő szeretteink. 

Nagyon igyekszünk színvonalas, tartalmas programot szervezni. Elégedett vagyok az idei ünnepi műsorral, sokak tetemes munkája van benne. Különösen büszke vagyok a koreográfusainkra, akik a kicsi, illetve a nagy tánccsoportot tanították, vezetik. Fontos az utánpótlás, ahogyan a gyümölcsöző kapcsolatok ápolása is. Örülök, hogy a vendég-fellépők elfogadták a meghívásunkat és egy nemzetiségileg is színes estet tudtunk közösen létrehozni- mondta az elnöknő. 

Litvai Karolina, a nemesmiliticsi Németh László MME elnöke kérdésünkre elmondta, másodszor vannak jelen a gombosi Búcsúi Napok rendezvényen:

-Örömmel jöttünk, hiszen tavaly is nagyon szép tapasztalat volt résztvenni ezen az ünnepségen, a felvonuláson, a közös táncon, a kultúrműsorban is. Idén, amint azt láthatták, három műsorszámot hoztunk. Boldogok vagyunk, hogy tetszettek a közönségnek, hogy ez a példás, ünneplő közösség is értékelte fiataljaink teljesítményét- hallottuk az egyesület vezetőtől. 

A gombosi ünnepi programsorozat vasárnapi szentmisével folytatódik, majd június 27- én, kedden, Szent László napján 10 órakor ünnepi szentmise és körmenet zajlik a plébániatemplomban. A szentmisét ft. Tomaskovity Szabolcs vezeti. 

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.