Viseletfotó kiállítás a Tájházak napja alkalmából

Április 23- án a Magyarországi Tájházak Szövetsége által meghirdetett Tájházak napja eseménysorozatához csatlakozott a doroszlói Tájház is. Az 1930- as évek házbelsőjét mutató vert falú lakóház takaros udvarán a három nyugat-bácskai, hagyományőrző település: Doroszló, Gombos és Kupuszina népviseletét bemutató, jobbára archív fotókat állítottak ki ez alkalomból. Rendkívül autentikus hangulatú tárlat iránt nagy érdeklődéssel viseltettek a doroszlóiak, gyerekek és felnőttek egyaránt látogatták a nap folyamán. Nem beszélve arról, hogy többen magukra, vagy egy-egy felmenőjükre ismerhettek a képeket nézegetve. Raj Rozália, a Tájház egyik alapítója és tulajdonosa igyekezett minden vendéget maga végigvezetni a fekete-fehér és színes fotográfiák sorozatán. Emellett természetesen maga a Tájház is megtekinthető volt az érdeklődők számára.

A programmal kapcsolatban Nagy István, a doroszlói Tájház egyik létrehozója a következőket nyilatkozta:

-Magyarországon szintén az a gyakorlat, hogy a Tájházak többsége nem tart nyitva egész évben, hanem leginkább csak a turista szezon idején, amely ugye tavasszal indul, aztán valamikor Szent Mihály napja után, ősszel zárul. Tehát ez a mai nap, úgymond a nyitó része az idénynek mindenfelé. Mi is ehhez szerettünk volna csatlakozni, különösen, hogy az elmúlt, COVID- időszaktól végre el lehet kissé rugaszkodni, szabadon nyithatók a Tájház kapui az érdeklődők előtt. Plusz tartalomnak szántuk ezt a kiállítást, amelynek kinagyított fotói két évvel ezelőtt készültek el. Szabadkán két alkalommal valamint Adán egyszer mutattuk be és most elhoztuk ide, Doroszlóra is. A jövőben várhatóan még a Gyöngyösbokréta Fesztiválon lesz látható a kiállítás és igyekszünk minél több helyre elvinni majd a későbbiekben is- hallottuk Nagy Istvántól.

A fotókiállítás egy napon át volt megtekinthető, ám a doroszlói Tájház kapuja mindig nyitva áll, létrehozói várják és szeretettel fogadják a látogatókat.  

A Nyugat-Bácska Portál és Holló Anna fotói

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.