Toldi István maradt az elnök- Tisztújító közgyűlés volt a kupuszinai művelődési egyesületben

Tisztújító évi közgyűlés zajlott a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben. 

Négy év tevékenységéről tartott beszámolót Csernai Buják Szilvia, az egyesület titkára. Ebben egyebek mellett elhangzott, a covid-helyzet és az elvándorlás is rányomta bélyegét az egyesület működésére, a tagság létszámára. Ennek ellenére a kis csapat szorgalmasan dolgozott, legyen az rendezvény vagy felújítás. Ezt mi sem bizonyítja jobban mint, hogy 47 ülést tartottak az eltelt négy év alatt.

Ami a programokat illeti, házigazdái voltak a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójának és két alkalommal is otthont adtak a Fúvószenekarok találkozójának is.

A mindig lelkes Sturcz József Színjátszó Csoport Molnár József vezetésével évente egy új színdarabot visz színre, továbbá rendezésével megszépíti a karácsonyi műsorokat, amelyeket szintén minden évben megrendeznek. A színjátszók az utóbbi két évben húsvétkor a Passióval járult hozzá a lelki felkészüléshez.

A néptánccsoport és a népdalkórus rendszeresen résztvett a Gyönygyösbokrétán és a Durindón. Csorba Nándor és Csizmadia Anna  csoportvezetőkkel bejárták a környéket, Magyarországot, és minden évben részt vettek a Palóc világtalálkozón is, kíséretben az egyesület elnökével, Toldi Istvánnal, aki Mesefaként öregbíti a falu hírnevét.

Az egyesület szívügye a Négyesfogat, a járványos időszak kivételével minden évben részt vállaltak a műsorban és az elmúlt négy év alatt házigazda szerepet is betöltöttek. Továbbá fontos kiemelni,  a modern tánccsoport szinte minden évben gazdagította a jeles rendezvényt. 

Minden márciusban megemlékezés, koszorúzás zajlik az egyesület épülete előtti Petőfi- szobornál. 

Évente rendeznek farsangi bált, az idei évben pedig Népviseleti bált is szerveztek, igen kedvező visszhanggal.  

Nyár folyamán sem pihent az egyesület csapata. A Fúvószenekar a szinte hagyományossá vált búcsúi koncerttel teszi szebbé a Szent Anna ünnepét. Az elmúlt két évben vendégül látták a Sin Seekas és Night Cruisers zenekarokat.

A Tanyaszínház is a nyári programok közé sorolandó, a négy év alatt kétszer voltak a kupuszinaiak vendégei. 

Az egyesületben az idei nyáron megemlékező és felújított formában újra közönség elé vitték a csodálatos dalokat megszólaltató Rajzfilmestet.

Amint elhangzott, a Tájház teljes csapata áldozatos munkájának köszönhetik, hogy faluba látogató turisták megismerkedhetnek a helyi hagyományokkal. 

A jubileumi ünnepségek sem maradtak ki az elmúlt négy évben. A Krajcárka népdalkör 20 évet mondhatott magáénak. A jubileumot méltó módon ünnepelték, majd Csizmadia Anna koncertjét is megszervezték az Egyházközséggel, az Önkéntes Tűzoltó Testülettel és a Helyi közösséggel karöltve. 

Nem kevesebb mint 100 évet mondhat magáénak a kupuszinai színjátszó társulat is. Ezt a jeles jubileumot szintén megünnepelte a közösség. 

Minden rendezvényt nagyban elősegítettek a háttérben tevékenykedők, továbbá a klubhelyiséget mindig nyitva tartó fiatal generáció tagjai, Guzsvány Nándorral az élen. 

Mondhatni, hogy az elmúlt  négy esztendő a felújítások ideje volt az egyesület életében. Átalakították a konyhát, kimeszelték a nagytermet, könyvtártermet, tájházat, új ablakok, ajtók kerültek az egyesület épületére, az új tetőszerkezet szintén sürgető volt, a könyvtárterem is új szőnyeget kapott, felújították a földszinti illemhelyiségeket, továbbá  a nagy befektetések között szerepelt a központi fűtőrendszer, amit a tavalyi évben sikeresen beüzemeltek.

Növelték az egyesület felszereltségét, laptopokkal, erősítőkkel, mikroportokkal hangosító és világosító eszközökkel, három légkondicionálóval két új porszívóval és egyéb szükséges konyhai eszközzel is. 

A Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően az új bútorok kerültek az öltözőbe, a fenti termekbe, új székeket helyezhettek a balkonra, valamint a tánccsoport tagjainak részére  kisszékeket, új cipőket, csizmákat, kalapokat vásárolhattak.

A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület ápolta, ápolja a kiépített kapcsolatait a helyi egyesületekkel és civil szervezetekkel, továbbá a helyi, a községi, a tartományi intézményekkel, vezetőkkel, művelődési egyesületekkel, szervezetekkel, határon innen és túl.

A beszámolókat követően tisztújítás zajlott. A vezetőség tagjai közül leköszönt Csíkos Éva, Csernák Zsaklina, Váci Erzsébet. Odaadó munkájukért, eddigi tevékenységükért Toldi István elnök egy-egy szép festménnyel ajándékozta meg őket.

A közgyűlésen született döntés alapján az egyesület elnöke a jövőben is Toldi István, a két alelnök: Koleszár Nándor és mgr. Dienes László, a titkár pedig Csernai Buják Szilvia.

Forrás: Csernai Buják Szilvia

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.