Új vezetőség áll a Kaszinó élén

November 7- én Tisztújító évi közgyűlést tartott a Magyar Polgári Kaszinó vezetése. Az megjelenteket dr. Karcher Erzsébet elnök köszöntötte. Ezt követően megválasztották a munkaelnökség tagjait, Szabó István (elnök), Szlákó József és Rezicska Károly (tagok) valamint Galac Ódri Beáta jegyzőkönyvvezető személyében. Hitelesítő tagok: Szabó Árpád, Dunai Dénes. 

A munkaelnökség ismertette a napirendi pontokat, majd elnöki beszámoló zajlott. 

Dr. Karcher Erzsébet mindenek előtt megemlékezett az elmúlt időszakban elhunyt, a Kaszinó működésében jelentős szerepet betöltő tagokra: Povázsán Lászlóra, Győrfi Klárára, Kasza Lajosra, Zsili Gizellára, Cirkl Rudolfra. A közgyűlés egy perc néma felállással adózott emlékük előtt.

Az elnökasszony egyebek mellett arról számolt be, hogy a covid-helyzet jelentősen befolyásolta a Magyar Polgári Kaszinó tagjainak aktivitását is. Ennek ellenére, amit lehetőség volt online is véghezvinni, azt megtették, továbbá segítették a helyi időseket és rászorulókat abban a nehéz időszakban. A megvalósított programok között volt több vendégjáték, a Pető- módszerrel történő szűréseknek is otthont adtak, továbbá tartottak megemlékezéseket, március 15- én meg az októberi Kegyeleti napon, volt szavalóverseny, is, résztvettek az Ötösfogatban, emlékkiállítást, mikulás műsorokat, farsangi táncházat, szilveszteri valamint Bálint- napi mulatságot szerveztek, megtartották a Kaszinó hagyományos halfőző versenyét, irodalmi esteket, képkiállításokat, ismeretterjesztő előadásokat, táborokat, Magyar Mozgókép Napot szerveztek, helyet adtak különböző városi rendezvényeknek és szakmai képzéseknek, tréningeknek. A Kaszinó udvarában került kihelyezésre a Kiss Lajos munkásságáról megemlékező tábla is. Az új épületszárnyban kialakítottak további két szobát, ahol húsz személy elszállásolására van lehetőség. Karcher Erzsébet a beszámoló végén megköszönte a tagok munkáját és bizalmát. 

A 2021- es évre vonatkozó pénzügyi beszámolóval Hodovány Mihály pénztáros szolgált. 

A szakcsoportok vezetői, oszlopos tagjai is összegezték az elmúlt időszakot. 

Horváth Keceli Mária a Dalárda munkájával kapcsolatban elmondta, ft. Drobina Gábor vezetésével főképp a templomi szolgálatban vesznek részt, de jelen vannak minden megemlékezésen, műsorban is. Terveik között szerepel az énekcsoport tagságának bővítése, Szeretettel várnak és fogadnak mindenkit, aki csatlakozni kíván soraikba. 

Rezicska Károly, a műemlékvédő szakosztály vezetője elmondta, Cirkl Rudolf halálával egy oszlopos tagot vesztettek el. Ami a tevékenységet illeti, jelen vannak a nemzeti ünnepeken, koszorúzásokon. Beszámolt róla, hogy a Kaszinó Schweidel- táblája (amely sajnos még mindig nem kaphatott helyet a vértanú zombori szülőházán) mellett a Szent György Lovagrend is kihelyezett egy emléktáblát. Az a terv, hogy hamarosan minden Schweidel vonatkozású emléket egy helyre, a mellszobor köré helyeznek majd. 

Szekeres Katalin, a kézimunka csoport vezetője nem volt jelen, de a közgyűlésen elhangzott, bált is szerveztek, továbbá a kézimunkacsoport résztvett számos itteni és nemzetközi kiállításon. Ezekről rendszerint különböző rangos díjakkal, kiváló minősítésekkel tértek haza. 

Galac Ódri Beáta, a Kaszinó ifjúsági csoportjának tevékenységét ismertette. Elhangzott, folyamatosan összegyűltek, klubszerűen is, társasjátékozni, közösségi tevékenységeket végezni. Emellett részvettek a különböző megemlékezéseken, műsorokban, az Ötösfogatban, díszletek elkészítésében, farsangi táncház szervezésében, lebonyolításában. Előadással szerepeltek a bácsfeketehegyi Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozón, ahonnan ezüst minősítéssel tértek haza, majd gombosi jutalomkiránduláson vettek részt. Nagy Karina színésznő, a Petőfi- program ösztöndíjasa tartott számukra foglalkozásokat, online-szavalóversenyen szerepeltek, versvideót készítettek, élménypedagógiai foglalkozáson vettek részt, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségnek köszönhetően. Nyáron (V)izgő- mozgó tábort szerveztek, amely nagy népszerűségnek örvend a gyerekek körében. A csoportvezető köszönetet mondott a sok felnőtt segítőnek is.

A közgyűlés folyamán megtörténtek a jelölések az új vezetőségi és az ellenőrző bizottsági tagok megválasztására. A titkos szavazás eredményeképpen az új vezetőségi testület a következő tagokból áll jelenleg: Juhász Raffael, Karcher Erzsébet, Cselenák Kornél, Szlákó József, Szabó Zsolt, Szladek László, Szabó István, Fridrich Zsuzsanna, Dunai Dénes, dr. Goretić Vámoser Györgyi, Jankovich Jenő, Kószó Imre. Mindemellett a szakcsoportvezetők automatikusan a vezetőségbe kerülnek. Ez a testület választja majd meg a Kaszinó elnökét. Az ellenőrző bizottság tagjai lettek: Sipőcz Ilona, Molnár Márta, Orsovai Viktor. 

Az egyéb felszólalások idején Szlákó József kifejezte örömét, hogy több új arcot is lát a résztvevők, illetve a vezetőség soraiban. Reméli, hogy a jövőben új együttműködések alakulnak ki, illetve minél többen bekapcsolódnak majd a Magyar Polgári Kaszinó munkájába.  

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.