Lesz még orvos és nővér ezen a vidéken

Október 8- án Zomborban, a Megyeháza dísztermében tartották a Vajdasági Magyar Orvosok és Fogorvosok Egyesületének Vándorgyűlését. 

Orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek részvételével zajlott a szakmai nap, amelyen általános szakorvosok, kutatóorvosok tartottak előadást. A vendégeket dr. Bagi Bojan, a Vajdasági Magyar Orvosok és Fogorvosok Egyesületének elnöke üdvözölte. 

Prof. dr. Vickó Ferenc az Egészségügyi Minisztérium által nyújtott fejlesztési lehetőségekről informálta a hallgatóságot. 

Dr. Úri Emese, a zombori Egészségházak igazgatója elmondta, csaknem ötven jeles hazai, továbbá a Pécsi Tudományegyetem berkeiből is érkező szakember volt jelen a tanácskozáson, nagyon fontos, hogy ezek nagy része fiatal, a pályája elején tartó egészségügyi dolgozó. A Lesz-e még orvos és nővér ezen a vidéken? kérdéskörű tanácskozás pozitív konklúziókkal zárult, cselekvőképes, innovatív, ugyanakkor a humán erőforrást sem mellező ágazat maradhat az egészségügy. 

-Nem csak nálunk, a mi vidékünkön probléma a munkaerőhiány, hanem Európa szerte. Az egészségügy egy fejlődő ágazat, sok a technológiai újítás, ennek ellenére megkerülhetetlen, pótolhatatlan az ember szerepe mindebben. Függetlenül attól, hogy nagyon sok egészségügyi procedúrát kiegészítünk a  robotikával, a fejlett technológiával, de magát a betegápolást, a diagnosztikát, a kezelést még nem tudjuk megkerülni az emberi erőforrások nélkül. A nyugati államokban is orvos és nővér hiányról beszélhetünk, itt nálunk pedig az elvándorlás, illetve a privát szektorba való átigazolás, továbbá a falvakból a városokba történő orientálódás okozza a problémát. El kell gondolkodni azon, hogy mivel tudjuk megtartani a pályakezdő egészségügyi dolgozókat, a végzett orvosokat, motiválni őket arra, hogy elhelyezkedjenek falvakban, kisebb városokban is. Ugyanakkor a kórházakban pedig fontos lenne megnyitni azt a lehetőséget, hogy közös étkezdék, napközik működjenek az ott dolgozók és családtagjaik számára. Ha mindezek adottak lennének, talán maradásra bírhatnánk az orvosokat, az ápolókat.

Sok építő gondolatot ébresztettek a tanácskozás előadásai, mindezek nyomán egyesületi szinten elindulhatunk egy közös úton a hosszú távú közösségi megmaradás felé is- hallottuk a doktornőtől, aki szintén tartott prezentációt a témában. 

A Vajdasági Magyar Orvosok és Fogorvosok Egyesületének Vándorgyűlését legközelebb jövő év januárjában tartják meg, Szabadkán.  

Kategória: Egyéb | A közvetlen link.